Za sreću se bori


Bio je to period kada sam se fokusirao na karijeru. Moja ambicija da budem uspešan sa ženama je išla rame uz rame sa ambicijom da postanem nešto statusno zadovoljavajuće (sebi i mojim roditeljima). Taj put me je odveo ka životu u drugom gradu i stažiranjem u trećem.

U tom trećem, jedna priča počinje:

Bio sam dugo slobodan tada. Zbog prirode obuke i prirode stažiranja, nije bilo moguće ostvariti ni jedno značajno upoznavanje, a kamoli broj telefona/sastanak. Ja sam prestao da očekujem nešto značajno na ljubavnom polju. Jednostavno, bilo mi je bitno da sredim život prvo pre nego što delim moj život sa nekim.

Jednog od retkih slobodnih popodneva, ja i moj kolega/drug smo išli popiti pivo u obližnjem kafiću. Tu je radila jedna konobarica, visoka, zgodna, duga crna kosa, izrazene jagodice, svetlo kestenjaste oci, prelep ljubazan osmeh. Kao žestoko istrenirana osoba (ranije sam balavio kao mladi majmun na prelepe žene), takve žene samo primetim i ne pridajem mnogo značaja. To mi je sistem strpljenja, odbrane, zavođenja i posmatranja pre svega. Pogotovo sa devojkama kome je posao da budu ljubazne.

Pošto nismo iz tog grada, dotična devojka (Anja) i njena drugarica su nam poželele dobrodošlicu i posvetile malo pažnje. Tek sada se postavila na mom radaru kao potencijalna osoba za moje delovanje. Postavile su dosta pitanja i želele su da znaju više što je bio dobar znak. Otišli smo, ali Anja se u mojoj glavi zacementirala kao "Lepa Anja".

Naravno, posle nekoliko dana smo otišli ponovo. Opet njih dve, opet razgovor, ali sada prisniji. Bilo mi je primetno da se Anja fokusirala na mene. Na kraju, pitao sam je za broj i dobio ga bez pogovora, bez zadrške, bez pitanja koji je moj i bez pitanja "Šta će ti?".

Previše sam je znao za kafa sastanak pa sam rešio da je pozovem u obližnjoj piceriji na prvi duži sastanak. Prihvatila je bez ikakvog komentara. Tog dana sam obukao najbolje što imam i našao se sa njom. Nije kasnila. Nosila je belu letnju haljinu koja je naglašavala sve ostalo. Bila je prelepa. Naravno, potisnuo sam bilo kakvo uspaljivanje i rešio da imam sastanak na visokom nivou. Nekad me ta disciplina odvuče od mojih prirodnih crta, ali zato je ona ispoljavala visok nivo komfora i prirodnog ponašanja. Na pitanja mi je odgovarala sa savršenom količinom informacija kako bi ja stvorio realnu sliku. Ni premalo, ni previše reči. Silom prilika je odrasla u siromaštvu, na selu, ali sa srećnim detinjstvom. Izgubila je rano oca zbog leukemije, neposredno nakon dobrovoljnog čišćenja osiromašenog uranijuma u Bosni (saznah kasnije taj detalj). Nije htela da se sastanak mnogo vrti oko toga već da ima pozitivnu notu - i stvarno jeste imao. Kada sam je ispraćao kući, pojavio se prirodan trenutak za poljubac i poljubili smo se.

Sedam odličnih sastanaka kasnije, moje stažiranje se završilo i ja sam morao da se vratim u svom gradu 35km od tog. Naravno, nastavili smo sa sastančenjem, ali je bilo očito teže i ređe. Jednog popodneva doduše dobih poziv na kafu od nje - ono što je bilo drugačije je to što se preselila u moju zgradu šest spratova niže. Te večeri, mi smo zvanično počeli vezu - koja i dalje traje.

Interpretacija:

Anja je osoba koja je bila dugo sama pre mene. Ili joj se svidiš mnogo - ili ne postojiš. Ja sam tog popodneva itekako postojao. Toliko da je saznala mnoge stvari o meni i pre prvog sastanka, još više između prvog i drugog. Nakon prvog sastanka je znala da ja ne znam gde živi i šetala me je po poprečnim ulicama kako bi taj sastanak duže trajao. Saznala je rano iz svojih detektivskih izvora gde živim i da nemam nikog. "To je taj momak" - rano je shvatila. Sa lakoćom je radila prave stvari na sastancima jer upravo zbog takvih sastanaka sam i napisao koje su to prave stvari po meni. Jednom se javila drugarici na telefon i nakon dvominutnog razgovora sam je zamolio da to ne radi kada je sa mnom na sastanku. Mesecima je držala isključen telefon u torbi.

Moje preseljenje je bio pravi test. Ja sam radio, ona je radila i logistika viđanja je postala otežavajući faktor. Nije me htela izgubiti zbog logistike - niti bilo čega drugog. Skupila je nedovoljno para, iznajmila stan bez ikakvog plana plaćanja i bez posla. U njenoj glavi to je bilo pitanje opstanka naše veze i stavila je sve na kocku. Napustila je posao, porodicu i prijatelje u svom gradu, i došla u moj. Imala je za kiriju i da se hrani 15 dana.To znači da i pri eventualnom pronalasku posla, ne bi imala da jede ostatak dana do plate. Majka joj je već pomogla koliko je mogla. Srećom, zaposlila se u restoranu brzo i sa dobrim uslovima, ali je i pored toga provela gladna nekoliko noći. Ništa joj nije bilo bitno, rekla mi je kasnije. Samo da sam blizu. U to vreme, ja sam bio statusno niko, malu zaradu, stara kola i imao jednu malu sobu kod roditelja. Sada, kada imam sve i kada joj kupujem skup poklon, podsetim se da je bila sa mnom i da me je volela kada nisam imao ništa materijalno niti izvesnu budućnost.

Imao/imam sam nju i ona je imala/ima mene.

Anja ti si predstavnik dobre žene koja voli. Bila si uz mene ne samo kada je sve bilo savršeno već i kada je bilo problema, kada sam ispoljavao ne tako lepe osobine i raspoloženja, kada smo imali malo para, kada smo bili zaključani, kada smo bili bolesni. Za sebe znam da sam dobar čovek, ali ti si mi pokazala šta je stvarno dobro organsko ljudsko biće. U znak zahvalnosti ću ti pružiti život vredan življenja i ispuniti sve tvoje želje vezane za mene i skoro sve tvoje hirove iako znam da imaš dva puna ormana garderobe.

A vi momci, podsetite se na ovu priču kada vam kaže da želi da potvrdi sastanak porukom, kada vas pita šta će vam broj, kada skraćuje sastanak na pola, kada priča o budućnosti bez vas i kada gleda na vas kao na smetnju.

Nisam rekao 98% stvari jer je meni moj ljubavni život kao hram i najbolji hramovi su oni u prašumi koje niko ne vidi.

Jednostavna istina, koja je važnija od detalja, glasi:
Ako ste spremni, i imate malo sreće da prilika naiđe, sve će ići "magično" po planu.

Na vašoj sam strani.

Moje knjige Ključ i Dijamantsko jezgo su tu da budete spremni.

29 коментара :

  1. Анониман17.10.21. 22:31

    Svaka cast Spartanac, odusevih se clankom. Sada sam ovim clankom stekao vecu viziju sta znaci zaintresovana(stvarno) devojka. I svidja mi se sto si podelio privatnu stvar o sebi. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. Ne mora ovako ekstreman slucaj. Kod nekih ce ici sporije ali sa istim ishodom.

      Избриши
  2. Анониман18.10.21. 02:38

    Drago mi je da si podelio ovo sa citaocima. I drago mi je zbog tebe sto si jos uvek sa njom i sto ti se ostvaruju planovi o kojima si mi pricao. Veliki pozdrav i pisi jos dugo!

    ОдговориИзбриши
  3. Predivan post! Ovo je školski primer kako se žrtvuje zainteresovana devojka, sve ili ništa. Ništa bez sreće, ona je esencijalni faktor koji mora biti prisutan u našim životima. Mogu slobodno reći da je crna spartanka pala na jakog spartanca :). Hvala ti za sve mentore i živi bili!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne gleda na to kao na zrtvu vec na pracenje svoje emocije i intuicije. Pitao sam. Hvala puno.

      Избриши
  4. ,,Prave" devojke postoje (tj. devojke sa dobrim karakterom). Znam to, video sam tu ,,pravu" vise puta.Cuo sam je, osetio je...Znao sve o njoj.. Tada nisam bio spreman da pridjem,potražim broj ,predjem preko svog ponosa i straha od odbijanja... Nisam znao šta posle iako uzmem broj...
    Sada je drugačije,sada sam spreman posle dužeg učenja i rada na sebi (uz Spartanceve knjige naročito)..
    Iako su u manjini, treba se ipak boriti ,pa makar ta borba trajala i do staračkog doma. Ali nacicemo i mi tu - jednu ali vrednu.

    Hvala na ovome, jako pomaže ovaj članak,da se ipak zasadi nada da nas jedna PRAVA čeka tu negde...
    Lep pozdrav Spartanac (i Spartanci)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kada tako pricam deluje kao fantazija, ali se ispostavi kao istina na kraju.

      Избриши
  5. Анониман19.10.21. 17:40

    Svaka cast brate! Musko-zenski (a i medjuljudski odnosi generalno) su oduvek bili dvosmerna ulica, zelim TAKVOJ devojci i tebi da dugo trajete.

    ОдговориИзбриши
  6. Au mentore moj dobri, tek posle skoro deset godina si skupio hrabrosti da nam otkriješ nešto iz svog ljubavnog zivota :D tj nešto opipljivije :D
    Šalu na stranu, sve najbolje vam zeli. Isplati se biti Spartanac, kad tad :)

    ОдговориИзбриши
  7. Pozdrav mentore!
    Kada uđem na blog tvoj najnoviji članak "Za sreću se bori" se ne vidi sa strane u listi svih članaka. Da li je to tako sa razlogom ili je nešto drugo u pitanju? Pitam zbog toga što se možda još nekih drugi članci takođe ne vide. Više nisam siguran sada kada sam ovo primetio.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман16.12.21. 19:11

    Zeleo sam profesore da ti se zahvalim... Zahvaljujuci tebi i ja sam uspeo da nadjem pravu... Ovaj sajt i knjige preporucujem svakom muskarcu... Sutradan planiram da i sina naucim sve ove stvari koje si ti nas naucio... Hvala jos jednom... Spartanac do kraja!

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav mentore!
    Rekao si u ovom članku da je tvoja devojka rano saznala iz svojih detektivskih izvora gde živiš i da nemaš nikog. Iz tog razloga me zanima koji su to detektivski izvori koje devojke koriste kada žele da saznaju nešto više o nama?

    ОдговориИзбриши
  10. Pozdrav Spartnac.
    Sinoć dok sam se vozio gradskim prevozom do posla u busu je bila jedna veoma lepa i simpatična devojka. Ja kako sam sedeo u busu, ona je sedela nasuprot mene. Delila nas je samo ''harmonika'' pošto je bio dugi bus, a ne klasičan. Par puta bih bacio pogled ka njoj, ali sam isto tako primetio njene poglede ka meni. Kako se bližilo vreme da siđem razmišljao sam se u sebi: ''Ako joj ne priđem i ne popričamo i ne uzmem joj broj verovatno se više nikada nećemo sresti ponovo''. Onda se setim tvoje knjige gde si nam napomenuo da što je mesto javnije da su nam manje šanse da dobijemo broj telefona. Tu si dao primer da je najmanja šansa da dobijemo broj na ulici pa onda u klubu pa na kućnoj žurci pa na svadbi. U tom momentu kada sam se toga setio počeo sam da odustajem od ideje da joj priđem i pitam za broj. Jednostavno sam razmišljao kakve su šanse da priđem tako nasumično u busu punom ljudi i pitam za broj i da mi da broj bez nekog glupog izgovora. Evo danas razmišljam o toj situaciji i iskreno malo mi je krivo što joj nisam prišao. Dopala mi se na prvu loptu, a u globalu iako ima dosta lepih devojaka ne sviđaju mi se sve te devojke samo zato što su lepe. Bukvalno imam jedan tip devojaka koje su lepe, a meni se baš takve sviđaju. Zato me to sada kopka, jer ko zna kada ću ponovo naleteti na devojku koja mi se dopada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман5.1.22. 07:22

      Ako te baš gledala trebao si da priđeš. Kažeš joj: "Ćao, znam da te strah da me više nećeš vidjeti pa rekoh da ipak ja prvi priđem da te upoznam. Kako se zoveš?"

      Избриши
  11. Spartanac,
    Čitajući komentare devojaka kada se potegne neka tema oko muško-ženskih odnosa primetio sam da devojke koje imaju preko 25 godina pri odabiru dečka gledaju da li živi sa roditeljima, vozi auto, ima primanja (ukoliko ima, da li radi za minimalac ili je u pitanju neki bolje plaćen posao), ima stan, da li je ambiciozan itd. Devojke koje koje su mlađe tj. do 25 godina nemaju baš takvu računicu nego više gledaju na to da li im se fizički i kao osoba dopadaš, dok starije imaju svoju računicu pored toga da im se fizički i kao osoba dopadaš. Poenta cele priče je da meni nekako deluje da mlađe devojke ulaze ''čistije'' u odnos nego starije devojke. Zanima me tvoj komentar, jer verujem da si imao iskustva i sa starijim i sa mlađim devojkama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledaju vise stvari starije devojke jer se obezbedjuju za buducu porodicu. Nisam nigde rekao da nije moralno da gleda. Iskreno, cak je i pozeljno. ALI, to ne sme biti ispred mog karaktera i njene emocije prema meni. Mora gledati to kroz te dve prizme a ne materijalno. Ako gleda karakterno, moze te zavoleti cak i kada nemas materijalno. Razumes? Karakter ce na kraju doneti novac i to oboje znamo.

      Избриши
    2. Анониман10.1.22. 22:52

      Sve vise sam ubedjen da je sastancenje igra za ljude ispod 25 godina. Sto si stariji sve je teze posle naci partnera. Takodje je i drustvo sve teze naci. Ljudi se povlace u svoje ljusture kako sazrevaju, sve manje su otvoreni za druge ljude. Ako si single, onda mozes samo single ljudima da se druzis. Egzistencija i materijalno dobijaju prioritet, sve je manje vremena i volje za zabavom i za druzenjem, a obaveza sve vise i vise i vise. Ko ce da se mlati sa sastancenjem!? Do pre 2 godine sam skoro svaki vikend izlazio, zajebavao se, tu i tamo upoznam neku devojku, uvek sam imao nekog drugara da okrenem i da odemo u provod. Sada nemam koga da zovem. Jedan se preselio u drugi grad, drugi nasao devojku i potpuno nestao, treci kaze da ga je izlazenje smorilo... Ove godine punim 26 a zivot me tera da zivim kao da sam neki dosadni sredovecni cika bez volje za zivotom. Radi, zaradjuj, placaj troskove, pa ako ti ostane malo vremena onda mozes da se opustis. Sada sam uglavnom fokusiran na trening i posao, za zenske nema vise toliko prostora.
      Sto se tice devojaka 25+, tu je izbor dosta suzen. Imas recimo single devojke koje nemaju ambicije sto se karijere tice, rade za 400-700e sto je slabo i takve gledaju sto pre da se udaju, to im je i jedini izlaz. Ona cak nece ni da bira momka, njoj su standardni minimalni (dovoljno da nije siledzija/besposlicar/narkoman). Uhvatice se za prvog momka kome nije jedino do seksa. Jos ako zeli da se ozeni, to je perfect match. Od takvih bezi kao djavo od krsta, sa njom neces ostvariti iskrenu i cistu emociju. Drugi tip su ove koje zele same da naprave nesto od svog zivota i medju njima mozes naci pravu. Ona moze sama sebe da izdrzava i da ima solidan zivot. Neke od ovih devojaka otvrdnu vremenom, izgube zenstvenost i neznost, postanu takmicarski nastrojene, a to ladi momke. Sreca pa nisu sve takve. Tu su i recimo 30+ devojke. Ja iskreno nikada nisam video da je neka 30+ nasla kvalitetnog muskarca. One uglavnom ostaju same do kraja zivota, momci uglavnom zele samo seks od njih. Cak i kad upecaju nekog, to bude neki mutavac koji ne moze da bira. Kvalitetan muskarac bira mladju devojku, koja je lepsa, plodnija, zdravija, ima vise energije, ima manje losih iskustva sa momcima i manju kilometrazu. Zasto bih uzeo Megana sa ostecenom karoserijom koji je presao 500000km kada vec mogu da imam skoro novog Audija u odlicnom stanju...
      Sve u svemu, nije lako. Najlakse i najzabavnije ti je sa mladjim devojkama 18-25 i tu ti je najveci izbor za trazenje prave. Sa njom znas na cemu si, ona je sa tobom samo zbog emocije koju oseca prema tebi, tacka. 25+ i dalje je moguce naci pravu, ali pocinje da ih pritiska broj 30, okolina postavlja pitanja zasto je sama, vreme je polako sa udaju i materijalna nota se ubacuje i njeni motivi prema tebi postaju mutniji. Ovde ti je vec potrebno dosta mozganja da razdvojis zbog cega je ona zapravo sa tobom. I za kraj 30+ devojke. Sta reci... Ona je i sama svesna da je njeno vreme kada je mogla da ima koga zeli davno proslo.

      Избриши
    3. Анониман12.1.22. 16:14

      Sve je teže, to je tačno ali ti biraš jesi li borac ili odustajač...

      Избриши
    4. Potrebna nam je samo jedna. Nemoj postajati cinik. Pusti nek krpe pronalaze zakrpe. Ti si tu odgovoran da za svoj izbor ne pogresis. JEDNA devojka nije pedeset. Trazi neku godinu, zabavljaj se sa njom neku godinu i to je plan. Postoje u svim godinama i oblicima. Da li ti imas ostru ivicu?

      Избриши
  12. Анониман14.1.22. 14:45

    Opservacija "Anonimnog" duža ali skoro pa pretačna...Žena sam ali bih potvrdila svaku napisanu. Zanima me komentar mentora.

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман27.6.22. 17:55

    Prelijepo, al za mene je to obicna fantazija. Ni blizu toga nisam. Ne postojim za njih, sve mi je teze i moj zivot ce uskoro zavrsiti. Dosta mi je ljudi koji nikakvih kvaliteta nemaju a imaju najbolje (ne samo najljepse) cure. Dosta mi je samoce i probadanja u prsima. Dosta mi je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nece se zavrsiti jer nisi P. Mislis da je samo tebi tesko u zivotu? Na SVAKOM od nas je da se izborimo sa poteskocama ma kakve one bile. Prestani da gledas druge i pocni da gledas sebe. Da li si se bar malo pomakao od prosle godine npr? Imas ti dosta puta do najboljih cura. Ili se predaj danas sta da ti kazem...

      Избриши
  14. Bio sam u vezi od 9 meseci.Ona je studirala i radila, vidjali smo se nekoliko puta nedeljno,ali su njen stil zivota tj studije i posao bili takvi da su ogranicili moju kontrolu nad vremenom koje provodimo zajedno i zato je tesko bilo kontrolisati vreme kao sto sam navikao.Par meseci pred raskid pocela je da bude ljubomorna na neke zenske osobe iz mog zivota,sto stare sto nove,i cesto se desavalo da zvoca,a veza je gubila toplinu.Nedavno smo se vodeli i priunala mi je da je par meseci nakon raskida pocela da se vidja sa bivsim i da je ponovo usla u vezu s njim.Rekla je da ga voli i da je tokom veze sa mnom pokusala da stvori neke emocije prema meni,ali da nije uspela, iako kaze da joj je bilo lepo dok smo uzivo zajedno.Ona je imala jedno 4 ili 5 veza pre mene,ali je rekla da je imala jake emocije samo prema prvom momku i prema tom liku.Sa tim momkom je raskinula 2 meseca pred ulazak u vezu sa mnom i bili su zajedno 5 6 meseci.Nakon ulaska u vezu,razgovarali smo i ja sam njoj rekao svoju istoriju,da sam potpuno cist i otvoren u glavi,a ona mi je rekla isto, da pred sobom ima cist put i da je za nju proslost nebitna.Po mom misljenju,ponasao sam se skroz ok.Kada bi pokusala da zvoca,a ona je osoba koja jako voli svadje,ja bih uspevao da lagano ishendlujem situaciju,a vreme provedeno zajedno bilo je ok. Sta mislis, gde je tu moja greska?Iz ovog ugla, misljenja sam da sam pogresio u tome sto sam nekoliko puta presao preko nekih situacija i indikatora da nije bas sve ok i da je trebalo jos cvrsce da se postavim.Takodje mislim da je cela prica bila osudjena na propast zbog tih njenih emocija prema bivsem,za koje ja doduse nisam znao.Ona me je jako brzo upoznala sa ljudima iz svog okruzenja,insistirala je na tome.Bilo je dosta znakova da stvari idu dobro, mada je bilo i signala koji su ukazivali na to da nije bas sve na mestu, ali svakako ne u toj meri kao sto se na kraju ispostavilo.Sa njim je pocela ponovo da se vidja par meseci nakon raskida i nije bilo nekog kontakta izmedju njih tokom veze. Bez obzira na sve,mislim da sam i ja pravio neke greske, cim sam u toj prici de fakto izgubio, i pored toga sto iz ove perspektive smatram da na osnovu svih saznanja koja sada imam nista nije moglo da se ucini. Sta ti mislis?

    ОдговориИзбриши
  15. Odmah sam primetio gresku kada si rekao da si ispricao svoju istoriju. Koliko sam puta u knjizi rekao da zacepite u vezi vase proslosti. Takodje, postoji mogucnost da ona ne bi pricala o svojoj minimum da nisi ti. Ti si tu da joj budes zabavan i da joj budes izazov. Vremenom, zaboravila bi bivseg. Razlog njenog zvocanja vidim u uporedjivanju bivseg sa tobom iako mozda ti radis ispravnije stvari. Generalno, moras prvo sebe da opeglas da bi mogao dobro da presudis u vezi druge osobe. Narucuj knjige ako nemas.

    ОдговориИзбриши