Zavid - Razbolelo divljenje


Sasvim je prirodno za sve nas da se upoređujemo sa drugim ljudima. Bilo da je to po bogatstvu, popularnosti, izgledu, inteligenciji... Ako je neko uspešniji od nas, posebno u našem polju, osećaćemo dozu zavisti. Naš mozak nekako izracionalizuje to neprijatno osećanje govoreći sebi da je to zbog sreće i veza koju ta osoba ima.

Međutim, nekim ljudima zavid ima veću dimenziju. Jedini način da isprazne gorčinu koju je neka osoba stvorila u njima je da prepreče ili sabotiraju tu osobu. Ove osobe se teško prepoznaju i čuvajte se njih. Čuvajte se previše nesigurnih osoba. Čuvajte se osoba koje su previše prijateljski nastrojene prerano ili onih koji vas previše kritikuju bez jakih ili bitnih argumenata. I najbitnije, ne pokazujte otvoreno i svima svoje talente. Nekad je najpametnije da držite jezičinu iza zuba. Scenario da zbog nečije zavisti izgubite posao, propustite priliku, izgubite reputaciju, uništite bilo šta dobro što ste gradili uopšte nije nemoguć.

Hajde da obrnemo perspektivu sada. Šta ako mi osećamo zavid?

To ne mora biti loša stvar!

Što se mene tiče imao sam jedan od najvećih razloga za zavid. Odrastao sam sa momkom koji je prirodni talentat za žene. Činilo se da su sve bile njegove (zajedno sa onima koje su mi se veoma dopadale) i da mi ostali pokupljamo ono što on odbaci. Međutim, moja zavid je bila na pozitivnoj strani. Ja sam se ustvari tada potajno divio ljudima koji su uspešniji od mene (što tada uopšte nije bilo teško na tom polju). Nisam ni sanjao da će jednog trenutka to divljenje biti ključ mojih uspeha. Samo jedno pitanje je pravilo razliku od divljenja do transformacije:

"Šta mogu naučiti od ove osobe?"

Dok su neki zavideli zdravo ili zavideli bolesno, ja sam posmatrao. Ćutao i posmatrao godinama uspešne muškarce sa ženama. Svaki aspekt njihove sreće i uspeha sam hteo da dešifrujem i raskomadam u detalje. "Odakle dolazi taj pogled, ta rečenica, ta radnja, tolika zaljubljenost u njega sa njene strane?" Bilo bi mi mnooogo lakše da ih više ima, ali stvarno su retki. Uvek sam gladan ljudi koji su uspešniji jer imam strast da učim od njih.

Uglavnom, uvek postoje oni koji su lepši, pametniji, bogatiji od nas i to je dobra stvar. Više inspiracije za nas. Ako baš želite da se uporedite, uporedite se sa samim sobom od prošle godine (ili pre pet godina svejedno). Vidite da li ste na uzlaznoj ili silaznoj putanji jer ona ravna ne postoji.

Zapamtite - Zavid je dobra samo kada je zdrava i inspirišuća.

Šta sam naučio posmatranjem uspešnih momaka i zaljubljenih devojaka pročitajte u mojim knjigama Ključ i Dijamantsko jezgro.

3 коментара :

  1. Анониман28.8.17. 11:24

    koji film od Cary Grant-a da pogledamo? I gdje da nadjemo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potrazi na internetu. Preporucio bih govor tela i nacin komuniciranja iz filma Charade. Takodje, prva polovina filma wedding crashers. Leonardo je dobar u catch me if you can.

      Избриши
    2. Анониман5.9.17. 22:24

      Koja poenta u Catch me if you can? Samo vidim da Leonardo je veliki manipulator i da dosta laze?

      Избриши