Strah od odbacivanja

 

Imam jednu vrlo zanimljivu priču iz mlađih dana. Priču za koju znam da nije samo moja. Priču koja može da se dešava iznova i iznova ceo život. Priču o korenu...

U prvoj vezi koja je, recimo ozbiljnija, u kojoj oboje smatrate jedno drugo partnerima, se konstantno dešavaju nove i jedinstvene situacije. Ja sam se tada prvi put susreo sa "Hej, idem sada u subotu kod druga na rođendan. Pravi žurku u ... lokalu". 

Nismo se dugo zabavljali tada. Ljudi su imali izbor da zovu parove ili ne, i mnogo češće je bilo ne. Nisam poznavao tog druga, niti bilo koga ko bi išao. Osetio sam nešto što je meni bilo blago uznemirujuće. Sada znam tačno šta je - To je situacija van moje kontrole. Nisam mogao sam sebe da pozovem, niti sam mogao iz mnoštva ličnih etičkih i praktičnih razloga da joj kažem "Ne idi" (nisam tiranin, a i da jesam, dovoljno sam bio pametan da znam da ništa ne bih postigao a izgubio mnogo). Jedino što mi je preostajalo da uradim je da pitam par pitanja u vezi identiteta osobe koja slavi i da kažem "Lep provod", ostavljajući sebe blago uznemirenog i u blagoj neizvesnosti. Mnogo pijanih muškaraca, pored moje verovatno pijane devojke mi nije ulivalo sigurnost.

Kada se vratila, jedva sam čekao da je pitam kako se provela (u prevodu šta se dešavalo). Rekla mi je par nebitnih stvari za mene i onda... "Prišao mi je jedan momak i muvao me je". Blago uznemirući osećaj od ranije je postao uznemirujući. Vrlo lako, taj osećaj prelazi u pasivnu agresiju. Hteo sam znati sve detalje jer sam mislio da ću se tako osećati sigurnije i da će se sve vratiti u normalu. Čuo sam detalje i pustio da taj dan prođe sa samo blagom raspravom. To je tako bilo u mojoj glavi tada.

Ta pukotina u mom samopouzdanju, a i njenim emocijama prema meni zbog toga se širila i snosio sam posledice zbog toga kasnije. Ono što je bitno u ovoj priči je to koliko bih voleo da sam bio zreliji u ovakvim situacijama u životu.

Nemojte pogrešno da me shvatite. Bol u ljubavnom životu je realna, strah je realan. Nije rešenje u potiskivanju emocija. Ono što sam želeo je da budem zreliji i hrabriji i sve ono rđavo se počisti time.

Bio sam ranjiv jer nisam imao ni jednu liniju odbrane. Sve mi je dopiralo do srca i kada se to vrati kroz unutrašnji proces, ono što izlazi je nezabavan nesiguran momak koji daje pasivno agresivne komentare. I to je samo početak za neke momke... 

Te linije odbrane su težište ovog članka. Hajde da krenemo od sebe prvo.

"Nek me prevari ako je glupa" stav je prva linija odbrane. Najlakše mi je tako da objasnim. Radio sam na sebi, zdrav sam, lep sam. nemam poroke, statusno i finansijski sam zadovoljan, nezavistan sam, duhovit sam, alfa sam, redak sam, zavodljiv sam, poželjan sam...  Sve u svemu kvalitetan sam primerak muškog roda i ne može me devojka lako zameniti. U suštini, koja god pozitivna slika o sebi koja je bliska realnosti (nadam se). Nevernu ženu međutim ja lako mogu da zamenim i tačka.

Druga linija odbrane je njen nivo zaljubljenosti. Maksimalno zaljubljena žena ne vara ni pod kojim uslovima. Postoji poseban članak o tome.

Treća linija odbrane je poznavanje sebe i ljudske prirode. Svi mi imamo nesigurnosti... Moj otac je često išao na ratište kada sam bio mali i dolazio je samo na dva dana jednom mesečno u toku delovanja. Kako sam ja kao dete od 5 godina mogao da shvatim to? Ja sam to doživljavao bukvalno kao odbacivanje i definitivno se to naplaćivalo sve dokle nisam postao svestan mnogo kasnije. Takođe sam želeo i više i kvalitetnije pažnje žena nego što sam imao u adolescenciji što je vrlo moguće stvorilo vakum. Poznavanje ženske prirode je takođe odbrana. Prevara nije događaj već vrhunac procesa. Procesa koji možda traje mesecima. Ako se nešto desi, znaci su postojali sve od dana kada je prestala da bude maksimalno zaljubljena.

Četvrta linija odbrane je ona praktična. Neće život da mi stane kada je moj partner odsutan. Izlazim i ja, družim se i ja. Pa i popijem neku i ja... Pa nek ona malo misli šta ja radim... (bez zle namere naravno). Kada se prođu malo situacije koje mogu da okinu neke emocije, a ne dešava se ništa značajno, prirodno se stiče poverenje i poboljšava kvalitet veze.

Momci, da vam kažem nešto za kraj - Neće je zadržati uvid u njen telefon, u njenu istoriju na pretraživaču, skriveni mikrofon ili kamera, praćenje, privatni detektiv... Ništa od toga! Zadržaće je njena ljubav prema vama i vaš karakter. Kada to imate, opustite se. Uvek će više hteti da ide sa vama nego bez vas. Ako to nemate, sve može biti pretnja. Ako se svađate non stop, svi su bolji od vas. Čak i oni sa glupim forama. Ako nema vašu pažnju, svi sa malo pažnje su bolji. Ako vas ne voli, svako može da joj se svidi...

Ljubavni život nije zajebancija. Niko ne brine o vašem srcu ako ga vi ne zaštitite. 

Na vašoj sam strani.

Moje knjige Ključ i Dijamantsko jezgro su tu da vam pomognu.

25 коментара :

  1. Анониман29.9.21. 23:30

    Е ово ми је требало у овом тренутку. Хвала Спартанче. Много добар текст. Реалан, практичан. Настави да пишеш.

    ~Ученик~

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман2.10.21. 19:36

    Ako se stupa preko drustvene mreze sa devojkom posle par poruka pozvati na sastanak?

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман14.10.21. 23:49

    Pomagaj spartanac nikada nisam bio u vezi sa devojkom jer sam ja tako hteo ali osecam usamljenost i mislim da je vreme da je nadjem i zelim mnogo ali ne znam kao da pocnem bez imalo iskustva mnogo se cimam sta da radim 24 godine su mi ..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман4.12.21. 16:26

      Spartanac, da li prvo preporucujes da se blog dobro procita pa onda knjige, ili uporedo dok se cita blog kupiti i knjige pa ih citati paralelno sa blogom?

      Избриши
    2. Kako zelis samo citaj konstantno.

      Избриши
  4. Анониман28.10.21. 09:15

    Spartanac, imam ćerku od 20 godina...lepuškasta, radi na obrazovanju , u isto vreme radi preko omladinske..borbena i sa stavom..ne bih da budem lažno skromna-iz vrlo dobre porodice…ne sa pedigreom…već poštene , vredne I vrlo skladne (ovo zvuči kao prijava za emisiju Provodadžija haha) Imala dve veze od par meseci...oba puta ostavljena..sa razlogom previše dobra ili previše brzo se odvija...Koliko god mislili da poznajemo svoju decu…tamo negde drugde ne moraju biti takva kakve ih mi znamo…Naravno da sam htela biti deo njenih dešavanja…ne zbog puke radoznalosti ili mešanja u vezu…već što smo mi kao roditelji duže na ovom svetu..pa verovatno negde i mudriji i iskusniji…no izgleda oni više vole da udare glavom o zid… (ko bi ih krivio…i mi smo verovatno tako činili) Na par zajedničkih izlazaka…veselja i sl…primetila sam da ima držanje malo arogantne osobe…na to sam joj ukazivala…jer to zaista može biti odbojno za drugi pol…Verujem da je više reč o odbrambenom stavu nego o samoj prirodi…E sad…da ne smaram više…na koji način da doprem do nje…dosta sam toga naučila čitajući tvoj blog…spremna da joj prenesem tvoje stavove…ali džaba ako ne želi da mi posveti pažnju…Šta mi predlažeš….

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To su osetljive godine. Tada se formira karakter u ljubavnom zivotu koji ce je pratiti ceo zivot. Naravno, pocetni parametar je njeno vaspitanje i njena dosadasnja iskustva. Nemoj da delujes kao draga savet vec pricaj pricu kako si ti osvojila njenog oca strpljenjem, ljubavlju i dobrotom. Reci joj da ljubav ponekad boli ali da je jedini nacin da pobedi u toj igri da ne gradi tvrdjavu oko srca. Kazi joj da razumes ako reaguje samo na momke sa wow faktorom i statusom ali da to cesto ne odrazava karakter doticnog. Karakter je taj u sta treba da se zaljubi ako joj je osoba prijatnog izgleda. Kako je tretira, kako je gleda, da li je vest u komunikaciji, da li je duhovit, neustrasiv... Kada se zaljubi nemoj da zuri. Nek pusti njega da on zove na sastanak i nek se ne dopisuje izmedju toga. Reci joj istinu o stetnosti socijalnih mreza na ljubavni zivot. Na kraju, pusti je nek se opece, a ti budi tu da je podrzis da ponovo otvori srce nekom drugom.
      Da sretne mene, pozitivno bih reagovao na ljupkost, osmeh, ljudskost, balans karaktera, empatiju, dubok pogled i iskrenu zainteresovanost da pocnemo nesto. Na sastanku bih pozitivno reagovao na dobar stil, vestinu komunikacije, suptilan flert, poznavanje sebe i iskrenost, radoznalost i sposobnost da saslusa, otvorenost da oseti nesto romanticno prema meni.
      Zakazi razgovor ako hoces da pricamo o ovome - spartanaculjubavi@gmail.com

      Избриши
    2. Анониман4.12.21. 14:03

      Sve vas razumem. To je tacno sto kazete da tamo negde ne moraju biti takve kakve ih vi roditelji znate. Sto se tice te arogantnosti, moram da kazem da je to po meni izuzetno ruzna i malo seljacka osobina. Meni je iritantno bas tako kad odem na veselje i vidim mnoge devojke koje glume neke gospodjice sa stavom a u stvari su ko zna kakve. Tu osobinu ja zovem "nafuranost" i znam da takve devojke otvoreno podcenjuju drugog. Nemojte molim vas da me shvatite pogresno,ja vasoj cerci nisam ni oci video, ali znam o cemu pricate.

      Избриши
  5. Анониман2.11.21. 15:09

    Spartanac,nisam ti se zahvalila na brzom odgovoru.Dosta toga si već ovde napisao...brzo učim...tako da mislim da će za sada biti dovoljno da ti samo pišem..Kao i do sada...vrlo uvažam tvoje mišljenje...izvestiću te o rezultatima... (majka ćerke od 20 godina)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман18.11.21. 22:06

    Spartanac rekao si da se ne poredimo sa drugim momcima jer iako su lepsi i bogatiji mozda ne znaju da komuniciraju sa devojkama, a mi znamo...e sad sta po tebi znaci znati razgovarati sa zenama, jer mi se desavalo da me gledaju ali kada udjem u komunikaciju pricaju ali kao da se ohlade iako su davale signale? gde gresim? procitao sam blog

    ОдговориИзбриши
  7. Tyler Durden26.11.21. 07:06

    Da li je u redu ponekad poslati neki link sa pjesmom porukom djevojci sa kojom smo u vezi? Naravno, bez dodatnih poruka

    ОдговориИзбриши
  8. Tyler Durden28.11.21. 05:31

    Čitao sam u Ključu da je loš znak kada ona ne doprinosi sastancima, a ja tu konkretno mislim na njenu komunikativnost. Ona pokazuje mnoge signale zainteresovanosti, ali se plašim da ima problem sa socijalnim vještinama i izlaskom iz zone komfora. Kada sam je nakon par sastanaka pozvao na bilijar odbila je uz određena, slaba opravdanja. Predložih isto opet našto ona odgovara da je bolje da samo pričamo i upoznajemo se. Istina je da sam napravio par grešaka u početku te veze i da je to možda i uticalo na njen blago defanzivni stav i pad nivoa zaljubljenosti. Planiram da te kontaktiram skajpom kada bude finansijski izvodljivo, ako ne bude kasno. Imao bih tonu toga da ti ispričam, a glavno pitanje bi bilo kako se postaviti dalje u ovoj konkretnoj vezi i da li su gore navedene njene karakteristike preduslov za raskid.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne pokazuje fleksibilnost. Mene da zove devojka koja mi se svidja da izadjemo i radimo nesto sto se meni ne radi - TO MI NE BI BILO BITNO. Zasto? Zato sto sam ja na tom sastanku zbog nje, a ne aktivnosti. Necu da kvarim neciju ideju. Otici cu na taj sastanak, ali sledeci cu pozvati i doprineti mojom idejom i realizacijom.
      Pravu je tesko naci - cak i da je biramo medju zainteresovanama.

      Избриши
    2. Tyler Durden1.12.21. 05:58

      I da li je taj nedostatak fleksibilnosti "na kraju krajeva" faktor tj dovoljan razlog za raskid?

      Избриши
  9. Анониман1.12.21. 08:01

    Jedna osoba mi je rekla da je u vezi poželjno da partneri bude približne inteligencije, ali i da nije poželjno da njena inteligencija bude superiornija njegovoj. Poz Neustrašivi!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ta osoba nije bas dobro proucila MZ odnose. Po meni su zdravije veze kada je muskarac pametniji. Moze cak i mnogo pametniji. Pametne zene koje nisu mudre se hlade previse prebrzo i to se itekako odrazava na kvalitet veze. On mora imati glavne muske osobine i u tom slucaju ona moze biti pametnija.

      Избриши
  10. Анониман2.12.21. 17:50

    1. Sa djevojkom sam odnedavno tj 2 mjeseca u vezi. Ipak, u lošoj sam finansijskoj situaciji i jedina vrijedna prilika mi je preko grane. Kako da joj to saopštim.
    2. Pomalo off topic pitanje, ali poželjno za jednog Spartanca, kako se nositi sa ljudima nasilnog ponašanja i krimosima kada naiđemo na njih na poslu, u gradu itd... Kako se ti Miloše postavljaš prema njima?

    ОдговориИзбриши