Reči šapuću - Dela vrište


Do sada nisam upoznao muškarca koji voli žene više od mene. Mislim da dobra devojka/žena zaslužuje da joj damo ceo naš život. Dozvolite mi sada da vam kažem jedan od najmoćnijih saveta, jednu bolom stečenu lekciju.

Ako niste muškarac tolike sreće da je upoznate kao prvu, da ste večna srednjoškolska ljubav, da ste zajedno od kolevke do groba - Čeka vas svašta. Čeka vas samoća, zbunjenost, bol, ljubomora, nesigurnost, bes, strah... Ja sam ovde da se postaram da se ništa od ovoga ne otme kontroli. Jedan od glavnih stabilizatora je tema ovog članka:

Nikad ne verujte ženinim rečima - Samo delima.

Koliko god ona elokventna, logična, umiljata, rečita, darovita bila - Nikad ne verujte rečima.

Ako se reči i dela poklapaju - Super!

Ako se reči i dela ne poklapaju - Verujte delima!

Na primer, reći će da joj se sviđate, a neće to pokazati. Reći će da vas voli, a neće to pokazati. Pričaće o budućnosti, a neće to ispoštovati. Reći će jedno, misliće drugo i uradiće treće...

Ovo ne znači da treba da vodimo rat sa njima. Siguran sam da postoji evolucijski razlog za ovo. Ali ću da nas zaštitim. Zaljubljeni muškarci (zajedno sa mnom) su vrlo naivni ako su prepušteni samo situaciji i samo emocijama.

Ključ je u tome da pratite njena dela.

Da li se javila na telefon?
Da li je prihvatila sastanak?
Da li se pojavila?
Da li je prihvatila poljubac?
Da li dodiruje?
Da li poštuje dogovore?

Dela, dela dela....

Ako se reči i dela poklapaju, gradi se naše poverenje koje je ultra mega giga bitno za dugoročni odnos. Poverenje je esencijalno nama muškarcima i u dosta slučajeva upravo zbog toga ne želimo ništa ozbiljno sa određenom devojkom.

Momci, u nekim trenicima će biti veoma teško verovati delima umesto rečima jer reči i dela mogu da predstavljaju suprotne stvari. Ali moramo biti jaki kao Spartanci u tim trenucima i donetu odluke na osnovu njenih dela.

Na vašoj sam strani.

Pročitajte i:
Maska
Vernost je broj jedan
Ljubavni detektiv

Takođe i moje knjige Ključ i Dijamantsko jezgro gde je ova tema detaljnije obrađena.

58 коментара :

  1. Анониман24.1.19. 17:53

    Bravo mačko, svaka čast za članak!
    Da li bi hteo da napišeš članak o ženskom testiranju? Mislim na to kako nas testiraju, šta potencijalno možemo da očekujemo ukoliko padnemo na nekom njenom testu itd.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uvek si na testu. Ali ako tvoja dela i reci dolaze iz tvoje jake i stabilne licnosti (stare ili nove) onda ces uvek proci test - I to ne jedva proci, vec sa super ocenom.

      Избриши
  2. Анониман25.1.19. 19:18

    Kako ukloniti psihicke barijere u ljubavi, npr: strah me sta ce ljudi reci ako nadjem devojku, da je ne zasluzujem, da sam ruzan, da ne zasluzujem devojku itd?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A ko bi mogao to da ti kaze? Drugari? Ja ne vidim mogucnost tog scenarija, osim ako neko zeli da te povredi. A ako zeli, u tom slucaju si pobedio jer mu smeta sto imas devojku.

      Избриши
  3. Анониман25.1.19. 19:55

    Pozdrav Spartanc.
    Upravo sam u pekari sreo jednog poznanika, a igrom slučaja u pekari je sedela jedna devojka koju on poznaje. Preciznije rekao je da je boginja, a kada sam ga pitao zašto je boginja, odgovorio mi je da je saznao za nju da nije nikada imala dečka i da je nevina. Ja sam mu odgovorio da to ništa ne mora da znači, i otkud znaš da te nikad ne bi sjebala. Pritom da dodam da je delovao malo uzbuđeno kao malo dete kada je pričao. Kao da mu je ta devojka pomutila mozak.
    Zanima me da li smatraš da sam u pravu kada sam to rekao ili ipak grešim?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Cak i da si u pravu, izbegavaj da vaspitavas svoje drugove. Ne mozes uraditi nista. Mozes ga ohrabriti da joj pridje ako mu se svidja i to je to. Ostalo necu da komentarisem.

      Избриши
  4. A pogled?Kada se poklope reci i pogled...odnosno slika i ton...��

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман26.1.19. 06:00

    Pozdrav Spartanac.
    Rekao si kako su nama konkurencija samo mi i naš ego, a ne tamo 10 tipova sa kojima se neka devojka dopisuje preko Badoo-a. To si odgovorio nekom dečku na jednom komentaru. Mene interesuje kako nam oni nisu konkurencija kada ona u tom slučaju razmatra opcije, i kako je meni konkurencija moj ego i ja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislio sam da se fokusirate na sebe. Ego moze da se fokusira na druge i da te blokira. Izaberi svoj put. Imaj nesto svoje sto privlaci. Na to sam mislio.

      Избриши
  6. Анониман26.1.19. 13:45

    U jednom klubu na zurci su dosle 2 devojke, i ova jedna mi se svidela i bilo mi je tesko da joj pridjem medjutim kad je odlazila sa drugaricom kada je krenula da izlazi ja sam je pitao da mi da instagram ona se zacudila i dala mi medjutim procenio sam da nije bila nesto zainteresovana, mozda i se varam pa sam je i sa insagrama izbrisao? Nje greska?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bratić pod broj jedan, trebao si da joj priđeš i da joj tražiš broj telefona. Pod dva, ne znam da li znaš, ali treba da izbegavaš bilo kakvu elektronsku komunikaciju i da izbrišeš fejsbuk i instagram profil. Pod tri, telefon ti služi samo za dogovaranje sastanka, ali ne i za sam razgovor.

      Избриши
    2. Анониман26.1.19. 18:26

      Ne mozes druze da banes odjednom sa pitanjem "Koji ti je instagram?" i da ocekujes da ona bude zainteresovana. Mozda ako si Leonardo di Kaprio. U klubovima je tesko upoznati neku devojku zbog glasne muzike, ali ako ti je to jedino mesto gde mozes da upoznas neku(kao meni), moras prethodno da razmenis poglede sa njom, pa tek onda sledi prilazak.

      Избриши
    3. Анониман27.1.19. 13:28

      Hvala momci na komentarima...nisam ispao seljak ili kukavica u ovom slucaju? Mislim nije si ni ona meni nesto previse svidela (zaljbljen sam u jednu devojku sa kojom nisam zajedno) pa sam to uradio ne bih li je brze zaboravio?

      Избриши
  7. Анониман27.1.19. 00:42

    Pozdrav Spartanac.
    Nikada nisam imao baš neku konkretnu vezu, i vremenom sam se navikao na samoću da mi je to postalo normalno. Nekako čak i da mi se svidi neka devojka, prosto ne da mi se da ja ulažem svoje vreme i energiju na bolje upoznavanje, sastančenje itd. Sav svoj trud, energiju i vreme sam uložio u faks i posao. Ne znam da li je to već problem ili možda nešto drugo. Zato sam voljan da mi ti kažeš tvoje stručno mišljenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je dok se ne pojavi devojka koja ti se svidja, ali se i ti njoj svidjas - i to dosta. Kad pocnete da razmenjujete tu energiju... E tad znaci trening. Tad nastupa sve ovo sto ucis.

      Избриши
  8. Анониман27.1.19. 19:12

    Pozdrav Spartanac.
    Jednom mi je drugar rekao za jednu devojku koju ja takođe znam da je opasna. Ja ga tada nisam pitao šta je mislio pod tim opasna. Hteo bih da mi ti kažeš koje su to opasne devojke i šta njih karakteriše?
    Kako da prepoznam te opasne devojke i šta mogu da očekujem od njih? Verujem da si za silne ove godine naleteo barem jednom na jednu takvu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prepoznavanje losih znakova sto ranije. Tu mislim i na zainteresovanost i na karakter. Tada, kolko god da je opasna, nece ti predstavljati problem.

      Избриши
  9. Анониман31.1.19. 17:49

    Procitao sam knjigu Kljuc, odlicna je ima dosta poglavlja koji su vezani za njeno ponasanje ali sve to cini mi se sece njega zaljubljenost i sustina je konstatno imati visoko glavne muske osobine da bi ona bila zauvek zaljubljena u nas i onda nece biti problema sa njenim ponasanjem naravno pod uslovom da smo nasli devojku sa dobrim karakterom? Jesam li dobro sve nauco? :) P.S Ciatam svaki dan iznova i iznova, mada nije mi jasno samopouzdanje, znam da moram da imam veliko ali kako da znam da me devojka vidi kao samopouzdanog momka? Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na komplimentima. Tako je za osobine, ali dodaj na to i odrzavanje veze.
      Ako se zaljubi u tebe - vidi te kao samopouzdanog. Prosto. Ostale te ne interesuju.

      Избриши
  10. Pozdrav Spartanac.
    Kako da steknem glavne muške osobine i da ih održavam konstantno na visokom nivou?
    Da li postoji neki vid treninga za to?
    Ako bih znao kako to da postignem, to bi bio ključ za moj ljubavni život kao i za svakog drugog muškarca.
    Jako bi mi značio tvoj odgovor :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koristi ljude koji su prosli kroz proces i prodji svoj proces sto brze. Trening je raditi stvari, a ne samo citati o njima. Mora da stvrdnes malo ako se osecas mekano. Kasnije ce ostati samo disciplina da se to odrzi i to je to.

      Избриши
  11. Анониман7.2.19. 17:33

    Pozdrav Sparetanac.
    Cenim da imam problem. Naime smatram da slabo koja devojka moze da mi parira. Nekako ukoliko nisam zadovoljan i ne svidjaju mi se neke stvari u pocetku, ja odmah precrtam datu devojku i idem dalje. Dosta drugara mi kaze da sam previse probirljiv i da mi to ne valja, ali ja odbijam da verujem u to.
    Sta ti imas da kazes na to?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Promeni sredinu odnosno mesto trazenja devojaka onda. Strpljenje je na korici moje knjige.
      Drugo, znaj da svako ima mane. I ja i ti.

      Избриши
  12. Анониман9.2.19. 11:16

    Pozdrav Spartanac.
    Upravo sam shvatio da svaka moja interakcija sa ocem se završi tako što se posvađamo i tako što plane on ili ja. Češće bude da to bude on, ali danas sam to bio ja, i kao po difoltu promakne mi po neka psovka. To se prenese i na ostale u kući, nekako lančano. Ne znam kako da se izborim sa svim tim. Svestan sam da trebam da se kontrolišem i da ne psujem, ali to psovanje se javlja samo kada sam iznerviran i ljut. Student sam pa moram da istrpim još godinu dana u kući, ali bi se ovog momenta teleportovao na drugi kraj sveta, jer mi se ceo ovaj kraj gde živim takođe gadi, i rado bih otišao što dalje bez pozdrava.
    Da li postoji po tvom mišljenju neko rešenje za moju datu situaciju oko svega što sam napomenuo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez da ulazim u to ko je kriv u toj raspravi, ipak savetujem da se odselis ako ti sredina ne odgovara. Do tada, nema potrebe za raspravama vec se adaptiraj.

      Избриши
  13. Анониман9.2.19. 12:30

    Pozdrav Spartanac.
    Oduvek sam imao stav, a i sada ga imam da mi niko nije potreban. Iako naleti neka devojka i prilika, ja uvek sebe pitam: "Šta će mi ona, nije mi potrebna". To je razlog zašto sam oduvek sam, i ne osećam potrebu za vezivanjem. Ne praktikujem kombinacije iz mojih principa. Znam da se sav ovaj tvoj trud i rad zasniva na tome da spojiš dobrog momka i dobru devojku, ali ja smatram da nisam u stanju to da uradim.

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман9.2.19. 18:44

    Procitao sam Kljuc, svidja mi se sad sam video na vreme sam se opametio gde sam pravio greske, zurio sam previse, bio previse otvoren odmah, pricao o svemu u mom zivotu..e sad me interesuje kako da postanem zabavniji momak? mislim duhovit sam momak i pozitivan, nasmejan za takvog vazim u drustvu ali ne znam o cemu da pricam sa devojkama, kojih tema da se drzim? hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sali se i nema potrebe mnogo da pricas. Bolje budi mistican nego mnogo da pricas. Pokusaj da ih upoznas sto vise i vidi koja je "zrela jabuka" od njih (kojoj se svidjas). Radi na tome da budes fizicki privlacan i da se lepo oblacis i eventualno ces imati dosta prilika. Kada zakazes prvi sastanak, imas u Kljucu sta i kako.

      Избриши
  15. Анониман11.2.19. 11:54

    Pozdrav Spartanac.
    Da li smatraš da je moguće imati bilo kakve šanse kod neke devojke gde si neke stvari radio pogrešno, ukoliko posle toga radimo sve ispravno ili smo ispucali sve kredite na početku?
    Neka ti bude primer da je neki dečko radio određene stvari pogrešno, međutim posle nekog vremena saznaje za tebe, tvoj blog i knjige i kreće da radi sve ispravno. Da li takav dečko može da ima bilo kakve šanse?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvi utisak se vrlo vrlo tesko menja ali nije nemoguce. Vremenom, ima sanse. Ali to je tvoje izgubljeno vreme za nove prilike gde ces imati cist tanjir.

      Избриши
  16. Анониман11.2.19. 12:55

    Kako da smuvam 10 godina stariju devojku, ja inace imam 22? Kapiram da treba da primenjujem knjige, ali cini mi se da starija devojka hoce da ima kontrolu nad vezom i da ona mora da dominira jer je starija. Ili je to izolovan slucaj?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne moze ona da ima kontrolu ako joj ne das kontrolu. Pazi, po zrelosti, vrsnjakinje ce te pojesti (osim ako nisi moj momak), a kamoli deset godina starije. Devojke od 30 su videle sve i moras biti ultra specijalan da bi njih zaintrigirao. Medjutim, ako odredjena devojka voli mladje, onda imas prednosti tu. Zezaj se na taj racun sto si mladji i sto voli "piletinu". U svakom slucaju ne koncentrisi se na jednu.

      Избриши
    2. Анониман12.2.19. 01:18

      Meni uopste nije jasno sta je to zrelost. Kako ja da znam za sebe da sam zreo ili ne? Meni se cini da ljudi misle na samopostovanje kad kazu zrelost.

      Избриши
    3. Mislio sam na zrelost u muskozenskim odnosima. Tu su zrelije iz evolucijskih razloga, a i vise se interesuju za tu temu tokom zivota od muskaraca (osim kada se rodi neka budala kao ja). Znanje, vestine i primena istih je zrelost u nekom polju. Zena od 30 sa prosecnim iskustvom ce te proceniti kada te pogleda u facu i kako se kreces i kako si se obukao, a kamoli kada ima vise informacija.

      Избриши
  17. Анониман13.2.19. 15:34

    Pozdrav Spartanac.
    Pre nego što sam saznao za tebe, tvoj blog i knjige ja sam izbrisao fejsbuk i instagram profil zauvek. Onda dođem ovde i pročitam da treba da ugasimo profile, jer je dopisivanje i otkrivanje sebe na društvenim mrežama anti-izazov i anti-misterija. Nekako iz tog razloga mislim kao da je bilo suđeno ili pitanje vremena kada ću saznati za tebe. Možda ti ovo deluje smešno, ali ja na to tako gledam :)

    ОдговориИзбриши
  18. Анониман15.2.19. 17:11

    Spartanac, šta da radimo kada nam neko sroza kredibilitet namerno, kleveće nas, okreće druge protiv nas, a ovi drugi se stvarno prime ? Toga nema u Dijamantskom jezgru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tvoj pozitivan ugled delima je jak kontrabalans i zastita. Ako nemas to, onda stekni.

      Избриши
  19. Анониман17.2.19. 10:41

    Pozdrav Spartanac.
    Mnogo puta sam čuo sa strane kako se vremenom zaljubljenost transformisala u ljubav. To obično izjave devojke koje na taj način kažu kako zapravo vole svog partnera sa svim svojim vrlinama i manama. Kapiram onda da kada je po toj priči bila zaljubljena da je videla samo lepšu stranu tj. bez mana. E sad, ti kažeš da postoje samo nivoi zaljubljenosti i skaliraš ih od 1 do 5.
    Da li se stvarno zaljubljenost vremenom transformiše ili postoje kako ti kažeš ti nivoi koji nam zapravo kazuju koliko je visoko ona zaljubljena u tebe?
    Ovo me pomalo buni pa me zanima tvoje objašnjenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema transformacije, ali ima nestanka emocija i lose navike. To pricaju ljudi koji misle da je zaljubljenost neka droga. To jeste tacno mozda na pocetku, ali kasnije zaljubljenost mora da se osloni na nesto realno. Volim tu osobu jer me cini srecnim, jer me zasmejava, jer brine o meni, jer sam i sam voljen... Sve su to realni razlozi zaljubljenosti i ne moze mi neko reci da je to i dalje droga. Ali transformacija ne postoji. Dubina i kolicina medjutim itekako postoje. Dubina je kada volis odredjenu osobu i celokupnu memoriju (ili bar vecinu memorije) sa tom doticnom osobom. A kolicina se nalazi u mojim nivoima zaljubljenosti.

      Избриши
  20. Анониман17.2.19. 20:16

    Pozdrav za legendu Spartanca :)
    Znam da si rekao da bi npr. neka devojka koja je isto godište kao neki dečko da bi ga pojela tj. u smislu da je naprednija od njega i da zna mnogo više o muško - ženskim odnosima od njega. Znam da pomoću tvojih knjiga dobijam veštine da mogu da se izjednačim sa nekom devojkom koja je moje godište. Mene zanima pošto sam ja 97 godište da li bi pomoću tvojih knjiga mogao da igram egal sa starijim devojkama od sebe? Ako je odgovor da, sa koliko starijim devojkama mogu da uđem u koštac tj. koje su one godište u poređenju sa mnom?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sa mojim knjigama jednostavno ne postoji osoba sa kojom ne bi mogao da "udjes u kostac". To medjutim ne znaci da se neces susretati sa devojkama pametnijim od sebe. Znaj da ultra pametne zene znaju da treba da budu zenstvene zene i nece se takmiciti sa tobom. Mozes da pridjes kojoj hoces i nemoj da te je sramota niti da se izvinjavas zbog toga.

      Избриши
  21. Анониман23.2.19. 12:51

    Pozdrav Spartanac,procitao sam knjigu Kljuc, bukvalno je napamet znam, svako poglavlje...ali me interesuje u vezi izazova, evo da dam primer: Devojka koja je dugo vremena zaljubljena u nekog muskarca(a nikada ga nije posedovala)nisu bili u vezi samo ga je ona jurila , ne moze da ga pridobije da li ona gubi interes ka njemu ako on nista ne pokusa ili ona ne moze nikad da izgubi interes jer ga nikada nije posedovala? Da li muskarac moze posle nekoliko godina da pita devojku da izadju ako zna da je bila zaljubljena u njega , moze li opet doziveti njenu maksimalnu zaljubljenost? Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako je prisutan, moguce je. Ako nije, daljina jednostavno hladi sve ljude.

      Избриши
    2. Анониман25.2.19. 21:31

      Kako mislis prisutan? Na primer: U istom gradu zive, ali se slabije gledaju nego pre(skola, fakultet ih je spajalo)

      Избриши
  22. Pozdrav Spartanac.
    Danas sam uzeo novi broj koji ću koristiti i gde neću imati whats app i viber preko tog broja. Naloge na društvenim mrežama nemam. Duže vreme sam razmišljao o ovome + na ovaj način postajem komplet misterija, jer nijedna devojka ne može da vidi ko sam preko društvenih mreža, a ne može ni preko vibera i whats app-a.
    Šta misliš da li je to pametna ideja?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман28.2.19. 23:30

      Viber i Whatsapp su odlicno sredstvo za komunikaciju, meni licno olaksavaju zivot. Ne znam zasto si to izbacio kad ne moras ni svoju sliku da stavis, ni opis. Ljudi mogu da vide samo tvoj broj telefona i to nije nikakva antimisterija.

      Избриши
    2. Zato što je glupo da imam to, a da ne stavim sliku + meni lično nije neophodan ni viber, ni whats app. Mogu bez toga.

      Избриши
    3. Marko Vienna4.3.19. 23:05

      Viber i Whatsapp su problematicni jer moze da vidi kad si bio online i time zna da si dostupan. Da, poznato mi je da ta opcija moze da se ukine, ali onda ce se pitati zasto si to uradio i delovace kao da hoces da se krijes.
      Ja moram da imam viber recimo, jer imam tetku iz Amerike koju mnogo volim i bez vibera bi bilo glupo, jer necu sad placati roaming ako ne moram. Inace, devojke me redovno pitaju sa kim sam se tako kasno dopisivao (6 sati razlike zbog vremenskih zona), a ja kazem istinu (sa tetkom) i nekad mi ne veruju. Eto ti problematika ukratko :)

      Избриши
  23. Анониман1.12.19. 10:55

    Imam drugaricu sa kojom sa bio u vezi godinu Dana, rekla mi je da me ne voli, Ali sa delima je pokazivala drugacije. Dosta Sam stariji od nje , da li moze to da pravi problem I kako to da resim u svoju korist? Mislim cisto information jer sada je u vezi sa nekim. Ali Jos mi daje Jake signale. Sta da radim ?

    ОдговориИзбриши
  24. Анониман1.12.19. 15:59

    Ne kapiram šta tražiš kada od nje nema ništa. Prvo rekla ti je da te ne voli, a zaljubljena devojka NE OSTAVLJA, a kao drugo u vezi je...
    Vratićeš se na iste probleme zbog kojih ste raskinuli. Spartanac nam je sve dao na tacni, a vi opet ništa niste naučili.

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман2.12.19. 12:23

    Problem je u tome , sto ona daje takve signale , pa joj neverujem da me ne voli, a dosao Sam do saznanja od njene drugarice da me voli Ali nije za ozbiljnu vezu. Ja Sam je batalio , nemam nikakvu komunikaciju sa njom, hteo Sam samo da pitam sta Sam trebao drugacije odraditi ili nisam mogao nista , jer izgleda (kolko se meni cini ) ona nece ozbiljnu vezu I da si godine problem (sto Sam stariji 8godina od nje).

    ОдговориИзбриши
  26. Анониман6.12.20. 00:08

    Često kad se upoznam sa devojkama buce se reč o novcu. Poput hoće da izadji sa mnom moram da platim i slično. Ali što je još strašnije 100 devojaka sve i jadna je tako uradila I ja sma često njih odbijao i niti više prilazim nit ih upoznajem jer samo vidim da ih novac zanima nema ni jedne normalne nit sam ih upoznao dosad.

    ОдговориИзбриши