Odustati ili ne?


Ovaj članak namenjujem svima vama koji imaju neku prepreku. Pretpostavljam da je to većina vas. Imam dobre vesti. Te prepreke su tu sa razlogom. Te prepreke će izfiltrirati neodlučne i slabije od vas. Te prepreke će vas napraviti boljom i jačom osobom.

Ako vam se vaša prepreka čini nepremostivom, pročitaćete sada niz mojih prepreka pre nego što sam došao do ovde. Pa da krenemo od prve:

Za one čitaoce koji ne znaju, bio sam jako emotivno povređen u dvadesetoj godini života. Saznao sam da je moja devojka zaljubljena u mog "druga" i da se po svemu sudeći viđaju. Ubrzo zatim sam doživeo dan koji mi je promenio život (Dani koji su mi promenili život biće tema u narednim člancima). Hteo sam da grč u mom stomaku prođe tako što ću da je pozovem da mi objasni. Odustao sam od poziva i u tom trenutku sam mogao da odustanem i od rešenja mog problema.

Nisam!

Rekao sam sebi - "Nikada više nećeš osetiti (osećati) ovako nešto"

Usledio je period poboljšanja, ali i modrica i posekotina. Neko ovde odustane. Kao da misle da modrice i posekotine ne prolaze. Kao da ne znaju da, od modrica i posekotina, možete dobiti krokodilsku kožu. Mogao sam i ja tada da odustanem i rešim da ostanem u tvrđavi.

Nisam!

Umesto toga, krenuo sam u džunglu punom parom. Usvojio sam 24 sata princip. Ako sam ispaljen, odbačen ili neispoštovan, dopustiću emociji da prolazi kroz moje telo. Ne blokiram misli, ali tada ne pravim planove. Trčanje i teretana rade magiju ovde. Još veća magija je da nakon pola dana ili sutradan ujutro, negativna emocija je nestala. Tako je bilo u početku. Kada stvrdnete, negativna emocija će trajati 1-10 minuta.

Želeo sam da pomognem momcima za koje znam da doživljavaju iste muke kao što sam ih i ja tada doživljavao. Želja da pomognem je naišla na veliku prepreku - Ego muškarca. Mogao sam da odustanem zbog toga i shvatim sve njihove komentare lično.

Nisam!

Umesto toga sam shvatio da sam ja isto toliko kriv kao i oni (ako ne i više). Podsvesno sam se stavljao u superiornu poziciju iako sam imao dobru nameru. Zaboravio sam da sam mnogo puta ispadao gluplji i tvrdoglaviji od prosečnog muškarca. Uspeo sam da napravim reputaciju momka koji brine o vašim emocijama (pre svega u smislu prevencije) i koji radi sve ovo da vi ne bi osetili to što sam ja osećao.

Dok sam pisao Ključ, imajući veliku veru da će promeniti vaš i moj život, čekalo me je još i još prepreka. Urednici magazina su mi tako editovali tekstove da ja nisam ni mogao da ih prepoznam. Takođe su mislili da sam protiv žena jer zaboga pomažem muškarcima. Muški Magazin mi je dao kreativnu slobodu, ali se nismo dogovorili. Mens Health mi nije ni odgovorio na mejl iako su njihovi tekstovi o ljubavi bili u najmanju ruku loši (neki čak i nerealni i opasni). Takođe sam znao da je pisanje knjige mnogima smešna stvar, pogotovo kada je ova tema u pitanju i pogotovo u ovoj siromašnoj zemlji. Mogao sam tu izgubiti veru u čovečanstvo i odustati od mojih planova.

Nisam!

Napravio sam svoj sajt spartanaculjubavi.com i završio knjigu Ključ na uštrb mog vremena i novca. Sve ostalo je istorija.

Danas, želim da napravim impakt i da promenim stanje muškoženskih odnosa na bolje. Mogu da odustanem jer je to veoma veliki i težak cilj.

Neću!

Jer ste vi na mojoj strani i ja sam na vašoj.

Zašto sam napisao ovaj članak - Zato da, kada se nađete na nekoj prepreci u vašem životu, razmislite šta možete uraditi umesto odustajanja.

Plodovi mog neodustajanja su knjige Ključ i Dijamantsko jezgro.

28 коментара :

  1. Анониман3.2.17. 19:43

    Spartanac,da li si shvatio danas,zasto si doziveo tu emotivnu bol,ja sam dva puta dozivljavao,ne bas takvu ali slicnu,i shvatio sam kroz tvoju knjigu,prvu jel sam se hvalio pogresnim osobama,a drugu jer sam bio posesivan i ljubomoran,i nisam imao samopouzdanja,i bio bolesno tvrdoglav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije dobro pitanje u zivotu zasto mi se nesto desilo vec sta cu da uradim povodom toga. I koliko puta treba da budes povredjen pre nego sto shvatis da treba da se promenis?

      Избриши
  2. феникс4.2.17. 11:38

    очигледно да је схватио, доживео је да би постао ово што је данас. тренер спартанаца ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман5.2.17. 15:49

    Ja i moj dobar prijatelj smo skoro upoznali prelepu devojku,koja dolazi u citaonicu i posle par susreta sa njom,moj drug mi kaze da mu se devojka svidja i da ce da proba sa njom.Problem je sto se i meni ta cura svidja,ali je moj drug prvi reagovao i s punim pravom zeli vezu s njom,samo sto je meni krivo sto nisam prvi reagovao i mozda propustio dobru priliku i verovatno zauvek izgubio mogucnost ostvarenja neceg sa takvom,predivnom devojkom.Na prvim mestu mi je prijateljstvo,bez sumnje. Jer i da ona odbije mog druga,pitanje je da li bi bilo fer da ja probam nesto sa njom,zbog toga sto ce moj drug probati nesto sa njom i njemu se svidja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Odakle znas da je predivna kada si je skoro upoznao? Da li ti uvek kaze da mu se neka devojka svidja i da li mu se svaka malo lepsa svidja? Ako da, onda mu otvoreno reci da ne moze da ih sve rezervise. Ako mu se retko koja dopada i stvarno mu se dopada, zaboravi na tu devojku ma kakav rezultat on ostvario. Trudi se da ides u "lov" sam. Bez rezervacije ili odobrenja drugih ljudi. Sto bi kacio dodatne poteskoce na vec dovoljno tesku pretragu.

      Избриши
    2. Анониман6.2.17. 16:44

      A kako ja da izadjem u klub sam a da ne delujem kao luzer?

      Избриши
    3. Nisam na to mislio vec na tvoju nezavisnost. Ne moras imati interakciju sa devojkama samo kada si sa drugovima u gradu. Imas fakultet, posao, drugarice od tvojih prijatelja, rodjendani, privatne zurke, skole stranih jezika, plesne skole, spontana upoznavanja...
      Ne verujem da te jedan covek toliko koci u tvom ljubavnom zivotu.

      Избриши
  4. Анониман6.2.17. 15:16

    Deluje tako.Posto smo dobri prijatelji uvek mi sve govori.Ne svidja mu se svaka malo lepsa,vec uglavnom intelektualke,koje i nisu bas devetke i desetke.Istina,moracu od sada u "lov" sam.Hvala Spartanac brate.

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман12.2.17. 01:49

    Spartanac imas li neki savet za osvajanje konobarica? U zadnje vreme idem u jedan kafic cesce pa me interesuje ako mozes neki savet da budem drugaciji od ostalih tu jer sam primetio da je jos par momako muva. I sto se tice humora ne znam kako bih mogao konobaricu da nasmejem?

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман12.2.17. 20:23

    Iskreno gleda ponekad a i bas se trudim da budem ljubazan. A i pricali smo kad nije bilo guzve raspitivala je se o meni ko sam sta sam... Kako da se istaknem od ostalih u toj masi da bi me gledala vise?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kazi joj na primer za neki mali racun (do 200 dinara) da nemas tolike pare i da bi morao sad da peres sudje do kraja dana da nadoknadis. Ako se smeje, kazi joj "Imas smisao za humor, to mi se svidja" i izvadi telefon i pitaj je za broj. Ako odbije to je to. Ne gubis vise vreme u glavi. Ako da broj, ides na moju proceduru za koju verujem da je znas.

      Избриши
    2. Анониман30.10.20. 20:35

      Konobarice preskoči, osim ako ih nisi upoznao neđe drugo odnosno ako se nisi primio u nekoj drugoj situaciji od one đe ti ona donosi pivo.

      Избриши
  7. Анониман11.12.17. 11:44

    Mogao si da posetis psihoterapeuta.U tebi vidim povredjenog coveka koji zaradjuje na istim. Saveti su ti nerealni i losi, kao i pogubni za veze i zajednicki zivot koji ocigledno i ne znas sta je, kao ni sta je brak. Znam da ne zelis drugima da pate, ali ne mozes sacuvati ljude od zivota. Bice i srece i tuge i radosti i patnje. Najveca stvar u zivotu je oprostaj i najvece delo. Uci ljude da budu ljudi a ne zivotinje, kad vec hoces da ih naucis nesto

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih voleo da sam imao sadasnjeg sebe tada kada sam patio i da kazem da je to sto se desilo ustvari dobra stvar. Sto se tvojih kritika tice, stvarno nemaju osnova. Ako imas bolji zivot i kvalitetnije veze na osnovu tvojih saveta, kupicu tvoju knjigu ili tvoju uslugu. Ali nemoj da verujes meni - Veruj ljudima koji zapravo citaju to sto pisem:
      http://www.spartanaculjubavi.com/p/vasa-misljenja.html (samo kupci koji su slali utisak 2016 godine)
      Pitaj sebe da li je ljudska osobina ostaviti ruzan komentar na neciji rad na osnovu nicega. Jel to ljudska osobina? Ili zmijska? Jel si procitao moje knjige? Jel si popricao jedan na jedan sa mnom? Ne ne i ne. Osoba koju treba da iskreno iskomentarises je ona u ogledalu.

      Избриши
  8. Poštovani Spartanče. Dugo sam tražio negde gde mogu da kažem nekome što me muči. Nadam se da ćeš me saslušati i odgovoriti.
    Po završetku srednje škole sam otišao u vojsku. Na žalost zaglavio sam na ratištu. Nekako sam preživeo to i vratio se kući. Prolazio sam kroz jedan park i prema meni su išle tri devojke. Pogledi su nam se sreli i ja sam nju tada video. Nikada do tada se nisam tako osećao. Taj njen miris i to veče pamti ću do kraja života. Tu noć nisam mogao ni da spavam. Išao sam, stalno tim putem ponovo ne bih li je sreo ali mi nije polazilo za rukom. Raspitao sam se kod nekih drugara ko je ona i kako se zove ? Došao sam do informacija i čak sam uspeo da dobijem i njen broj telefona. Poslao sam joj poruku jednu i ona me je pitala ko sam i odakle mi broj? Ja sam joj sve objasnio i ona se setila mene. Jer nije veliko mesto i relativno se svi znaju. Upoznavali smo se svakoga dana sve više i rešio sam da izađemo. Kada smo izašli meni su noge trnule dok mi je prilazila, a srce je htelo da iskoči iz grudi. Počeli smo tu razgovor i sve je bilo o.k. Ja sam je izveo napolje iz diskoteke i stavio je na nekavu ljuljašku i kada sam trebao da je poljubim nešto mi se nije dalo. Čuli smo se redovno ali nikako nije htela da budemo u vezi. Prošlo je neko vreme i nismo se ni videli ni čuli. Ona je otišla na studije. Tada počinje moj život da se obrušava kao lavina. Alkohol, droga svašta, plus te traume iz rata. Želeo sam da se ubijem. Ali spasao me je jedan čovek. Koga je sam Bog poslao. Izvukao me je. Ja sam se oslobodio i kao feniks izdigao iz pepela. Ali to je trajalo. Međutim ja sam se sreo sa jednim drugarom tu iz tog mesta i tamo ovamo uz kafu smo počeli priču. Ja sam mu objašnjavao nešto i izvadio telefon na čijoj pozadini je bila njena fotografija. On me je pitao da li je moguće da još čeznem za njom. Ispričao mi je neke stvari o njoj kao je bila otišla na te studije, upoznala je tamo nekakvog idiota. Ostala je u drugom stanju sa njim pa on nije hteo da prizna to dete gde je ona morala da abortira i sto đavola i problema. Ja ostavim sve i vratim se nazad. Stabilan, nov, jak. Ponovo nađem njen broj i slao sam je i poruke i zvao. Čestitke za rođendan i novu godinu jer me je blokirala sa svih strana. Čini mi se kada bih mi samo odgovorila na jednu poruku poleteo bih. Ali ništa? Reci mi molim te šta da radim i u čemu je problem? Hvala ti unapred.

    ОдговориИзбриши
  9. E imam curu koja koja ne zeli da me vidi cuje a ja nmg bez nje sta da radim ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zovi je dok te ne prijavi za uznemiravanje i stave zabranu prilaska - Ironija
      Sledeca. Zamisli da tebe maltretira devojka koju neces.

      Избриши
  10. Анониман14.4.21. 09:07

    Brate, oženio sam djevojku koju sam baš volio. U braku smo 14 godina. I sve je bilo uredu do prošle godine, kada sam primjetio da se udaljava od mene. Onda sam primjetio da krije telefon i da stavlja komplikovane šifre za otključavanje koje često mjenja. Posumnjao sam ali nisam odmah reagovao da ne ispadnem nešto ljubomoran. Jedan dan sam prelomio i oteo joj telefon i šok. Čista pornografija. Dopisivala se sa nekim strancima i razmjenjivali su gole slike i video snimke. Još smo zajedno. Još je volim. Boli me i srce i duša. Ona se izvinjavala i obećala da neće više. Sve sam joj oprostio ali duševni bol je ogroman.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uradice to ponovo odmah da ti kazem. Ili se dogovorite nesto da budete zajedno zbog dece (kao cimeri naravno). Ili razvod - sto ne bih preporucio zbog dece.

      Избриши
  11. Анониман18.12.21. 12:03

    Kako se ponasa devojka koja nije verna ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман23.12.21. 13:03

      Nedovoljno zainteresovano prema tebi...

      Избриши
    2. Zavisnik od paznje. Paznja jednog muskarca joj nije dovoljna. To je blazi oblik neverne. Ide do ninfomanije u ektremnim oblicima.

      Избриши
  12. Анониман23.8.22. 17:50

    Ja savrseno razumem deo gde govoris da treba pustiti emocije da prodju kroz tvoje telo. Moje pitanje je, kako? Pokusavao sam razne metode, ali nikako da uspem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema tu metoda. Ne treba nista da radis samo na osnovu emocija. Pusti ih da prodju i ne deluj.

      Избриши
  13. Анониман27.8.22. 08:24

    Evo pitanje bio sam sa zenom osamnaest godina u braku kaze da me ne voli vise na taj nacin.gresio sam stoji...bila sa onim s kim sam joj to izricitio branio..sad hoce da bude samnom drug odrzava kontakt al ja to nmg.ubija me pomisao da pomisli na drugog bio sa njom skoro intiman.sta ta zena hoce kako da se postavim.ubija me to

    ОдговориИзбриши