Početak



Imam potrebu da podelim sa vama deo poglavlja iz knjige u vezi mog početka.

Odrastao sam u periodu siromaštva. Moji roditelji su morali da gledaju svaki dinar koji potroše. Sećam se, sa jednom platom mogli su da kupe 20 jaja, i to ako požure. Jeli smo kačamak, poparu, margarin sa vegetom i alevom paprikom. Pored svega toga, nisam osećao da mi bilo šta nedostaje. Bilo mi je bitno da izađem na ulicu i igram se sa ostalom decom. Same okolnosti su me istrenirale da se usrećujem malim stvarima. Jedan ili dva žetona za fliper i eto meni sreće.

U mojoj sobi sam imao jedan veliki orman sa knjigama. Vrata ormana su bila staklena, tako da sam mogao svaki dan da gledam naslove knjiga. Sa obzirom na to da tada nije bilo video igara (to je bio luksuz), moju dosadu i moju radoznalost sam morao nekako da „izlečim“. Na repertoaru su mi bile sve knjige, od mitoloških (grčka i rimska mitologija), ratnih (od oca koji je oficir), psiholoških (od majke koja je psiholog) pa čak i političkih (mahom Tito). Sve što dohvatim, hteo sam da prelistam i da pročitam. Vrlo rano, razvila mi se strast za čitanjem koja i dan danas traje i ne popušta. Jedna knjiga mi je okupirala veliku pažnju i mislim da je odgovorna za moj trenutni poziv. To je „Blago Cara Radovoana“ od Jovana Dučića. Sve teme koje ima u knjizi su me fascinirale. Pisao je o životu, ljubavi, ženi... Sećam se da sam se stalno vraćao na tu knjigu. Iako se sa mnogim stvarima ne slažem sa Jovanom (ipak je on bio diplomata), nesumnjivo je to da je odgovoran za moje interesovanje i pravac koji sam odabrao i hvala mu na tome.

Sa devojčicama koje su mi se dopadale sam bio stidljiv, dok sa ostalim devojčicama bio drug i tretirao ih kao drugove. Bili smo deca i naše razlike se nisu toliko uočavale, osim u nekim igrama.

Neko vreme sam odrastao sa prirodnim talentom. Kada bi neko hteo neku devojku, ta devojka je po difoltu bila njegova bivša. Inicijalno, rasturao je naše šanse da se dopadnemo nekoj prvi. Umesto da budem ljubomoran, posmatrao sam. Ne samo njega, već i njegove devojke. Dosta toga sam posmatrao što mi je pomoglo u daljem proučavanju. Sam sam uočio da sam se dopao mojoj prvoj devojci pri upoznavanju tako što sam uporedio njeno ponašanje sa ponašanjem devojaka dotičnog druga. Znao sam vrlo rano da se ponašaju slično kada su zaljubljene.

Moje tinejdžerske godine su prolazile tako – šeme za ruku, poljubci na blic, prve „romanse“, da bi se pri kraju tinejdžerskih godina desilo nešto za šta me niko nije pripremio. Upoznao sam drugaricu mog druga sasvim slučajno. Ako očekujete „odlepio sam na prvi pogled“, varate se. Bila je simpatična, ali nisam osetio neki leptirić (da se tako izrazim). Međutim, ja sam se njoj ozbiljno dopao i smislila je način da se vidimo ponovo. To devojke rade kada im se neko dopada – Pomažu.

Za godinu dana naše veze tokom koje sam se duboko zaljubio, doživeo sam i njenu maksimalnu zaljubljenost koja je bila samo kratkotrajna. Bez iskustva i bez znanja tretirao sam je pogrešno. Mislio sam da se zaljubljenost nikad ne smanjuje. Do zadnjeg trenutka sam je uzimao zdravo za gotovo. Nju i njenu zaljubljenost. Na samom kraju, shvativši da imam problem, pozvao sam njenu drugaricu da mi objasni o čemu se radi. Rekla mi je nešto što će mi promeniti život.

„Znam da ne treba da ti kažem, ali dobar si dečko. Mislim da je zaljubljena u Peru (koji je bio naš zajednički prijatelj)“

Vidite, do tog trenutka ja sam imao srećan život. Moje telo nije naviklo na ovakve šokove. Ono je naviklo na sreću, nagrade i spokoj. Moje jezgro se raspalo. Mogu reći da u narednom periodu mi uopšte nije bilo zabavno. Moje srećno detinjstvo je osetilo život po prvi put.

Stajao sam pred izborom:

-Da pokušam da ublažim bol kriveći tog „druga“, mladost, ludost ženskog pola, sudbinu. Da sam odabrao taj put, stekao bih kompleks koji bi me i dan danas pratio. Sve moje buduće bi plaćale cenu, a ja bih nastavio da budem odbacivan. Srećom, bio sam dovoljno pametan da vidim alternativu.

-Pokušati da budem kao on. Kao jedini čovek kojeg nikada nisam video odbijenog. Mislio sam da će biti lako i u par koraka. Međutim, čekala me je nauka ljudske prirode. Morao sam ponovo pronaći onu sreću koju sam izgubio kao klinac.

Dvanaest godina kasnije: Ključ i Dijamantsko jezgro

24 коментара :

  1. Анониман12.9.17. 17:06

    svaka čast inspiracijo naša ...
    Ognjen :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман12.9.17. 19:29

    I dobro... drugi put pitam...Kleopatra,kad ce??? Spartanac,salim se...cekacu koliko god treba.Milion clanaka...videa na ovu temu pogledala...ali ovakav pristup...ne dozivela.Pucas u srz,direktno,iskreno do bola,bez ulepsavanja realnosti..i kako bih volela da u nasem okruzenju postoje vise takvih osoba.Ziv nam bio i jos dugo dugo pisao!!!



    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bice Kleopatre ali ne sa 100 clanaka kao ovaj blog, vec maksimum desetak i jedna knjiga 100 - 150 strana. Imam je u glavi tako da to je izvesno. Sto se vremena tice, pocecu uskoro a ne znam kada cu zavrsiti.

      Избриши
  3. Спартанац, ти то навијаш за Партизан? :Д

    ОдговориИзбриши
  4. Sve na svome mestu , jedan deo me podsetio na moje detinjstvo , tada umesto racunara i mobilnih telefona smo koristili knjigu i mastu . Inace mi muskarci smo u malo podredjenom polozaju jer uvek moramo da odrzavamo njihovu zaljubljenost,pogotovu kod onih sto su desetke (jer je vecini momaka njena lepota dovoljna da bi bili zaljubljeni na visokom nivou) , iz tvog primera sam uvideo da iako si se ti dopao njoj prvi, u toj vezi je opala njena zaljubljenost( ok, nisi radio sve kako treba). Sada me interesuje posto si vec rekao da nije lepa ,da li je ona radila sve kako treba za tih godinu dana ,kako bi tvoju zaljubljenost drzala visoko ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lepa je, ali nisam odlepio na prvi pogled jer mislim da mi se tada neka druga osoba svidjala. Nismo bas bili blizu jedan drugom i bilo je potrebno malo logistike kako bismo se vidjali bar tri puta nedeljno. Iskreno, ne secam se sta je radila na sitno, ali na krupno samo taj kraj se isticao. Moja zaljubljenost je bila visoko jer je bila moja prva velika zaljubljenost bez imalo iskustva. Ono cega se secam je da je bila dobra devojka iako se to desilo na kraju. Kada malo bolje razmislim, hvala joj sto se desilo.

      Избриши
  5. Zakazao sam sastanak sa devojkom u cetvrtak za ponedeljak , prihvatila je ali preko telefona njen glas mi nije ulivao poverenje. Ja sam rekao u ponedeljak u 6h idemo na pice,ne duze od sat vremena,cekacu te ispred tvoje zgrade, rekla je: 'Ajde , dogovoricemo se oko detalja , ima vremena . Nakon toga mi je poslala poruku, da ne moze da prica lepo jer su sa njom majka i sestra . Ja sam joj odgovorio , je l' treba tvoju majku da pitam da te izvedem na pice ? xD nasmejala se i rekla za tvoje dobro bolje ne , na to sam odgovorio : Vidis koliko rizikujem zbog tebe, i nakon toga vidimo se u ponedeljak :D E sada me zanima posto do ponedeljka ima vremena da li u ponedeljak da je kontaktiram da je podsetim za sastanak, ili je pitam da li vazi dogovor ? Znam da je to filter i ako joj se svidjam da ce se pojaviti,ali sam nesto u bedaku da ako me ispali bolje preko telefona da mi kaze ili pusti poruku, nego da se ja skockam i cekam ispred njene zgrade a ona se ne pojavi . Aahhah, ko na onim klise romanticnim filmovima, kad onaj dobri decko izvuce deblji kraj xD Ili da dodjem skockan ispred zgrade i pozovem je 15 min pre izlaska i kazem cekacu te ispred tvoje zgrade , ukoliko krene da zamuckuje i trazi izgovore, odmah cao, ali sta ako kaze jao zaboravila sam bila sam u guzvi ,stizem za pola sata (ovo mi se desavalo, nakon sastanka nisam je vise kontaktirao, ali zbog tog nepostovanja sam se osecao bedno na sastanku) tako da koji je pravi odgovor ako zaboravi ali kaze stizem za pola sata? Da li joj i kako reci da otkazujem sastanak ili je ipak sacekati i dati jos sansu na sastanku ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako je to ona devojka, ja sam ti rekao sta bih ja uradio da sam na tvom mestu. Ti si nastavio po svom i sada me pitas pitanje sta sad.
      Oko kojih detalja cete se dogovoriti kada si joj rekao sve detalje? Vidis da se priprema da otkaze sastanak. Sada hoces i da joj pustis poruku jer ti stomak govori da ona nije zainteresovana. Mislim da treba da se vratis na knjigu i dobro zagrejes stolicu. Jel imas Dijamantsko jezgro?

      Избриши
    2. Анониман14.9.17. 22:30

      Hahahahha Spartanac, koliko prangijas odgovorima. Svaki put kad vidim, uvek se nasmejem. Imam osecaj da si neki vidovnjak, ili da imas neku visu silu

      Избриши
  6. Spartanac znam da nam mislis najbolje, ali ja sam vise od onih likova koji ce uvek da pokusa makar sanse bile i 1% . Kad mi devojka da signale i znake manje cu da se kajem ako pokusam i neuspem, nego da ne pokusam i onda me muci pitanje sta bi bilo da sam pokusao,da li sam imao prolaz ili ne. Vise me muci to pitanje nego neuspeh , na kraju sam shvatio da ja nisam za dugu vezu i da koliko god pokusavao da stupim u vezu to zavrsi kobno . Znaci mnogo puta mi se desava da za jedno vece upoznam devojku i zavrsim kod nje u krevetu . Najgore sto me to prati od mladjih dana, prva devojka sa kojom sam hteo vezu, od mene je trazila samo seks i to da je posmatrajuci me imala zelju da me isproba u krevetu . U tom trenutku je imala decka (u pokusaju kako je volela da kaze ), i naravno sa njim je isla na sve te lepe romanticne stvari a samnom samo odnos . To je prva, a posle nje su samo dolazile avanture za jedno vece, i svaki put,ali svaki put kada bih pokusao da to pretvorim u vezu obilo mi se od glavu. Svi mi drugovi kazu da imam super pricu i da sam smeker,a drugarice mi dobacuju stalno kada cu uci u ozbiljnu vezu i da li ce se pojaviti ta koja zadovoljava tvoje kriterijume (eto kod njih se stvorio utisak da ja necu u vezu). Jednostavno cu udariti recku ovoj maloj, to sam odmah ono vece trebao uraditi, moja je greska bila sto sam i pomislio da ce vezu. Ne kazem da mi je super, lose mi je , sve devojke sa kojima sam bio bih menjao za jednu pravu, jednostavno se ne osecam ispunjeno,sa mnom su samo na vece,ali svw ine lepe trenutke provode sa drugima..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман15.9.17. 08:49

      Pa ako je tebi ok da budeš njihova lutka za pražnjenje, a tebi pričinjava zadovoljstvo da "udaraš recke", onda samo napred... Samo da znaš da ćeš napraviti sebi "reputaciju" i da će Prava saznati za sve to, pogotovo ako si u manjem mestu... Pa ti vidi.

      Избриши
    2. Анониман15.9.17. 08:59

      Pozdravam te totalno! Razumem Spartanca, i svaka mu cast na odgovorima! Ali grad je pun devojaka kakvih `spartanac ne zeli ni za sebe a ni za nas`, sto znaci da je tesko naci ono o cemu mi pricamo ovde od tvog prvog do ovog sada posta o pocetku. Nisam lud da ostanem neozenjen samo zbog Spartancevih principa. Svadjice u braku i vezi su normalne. Ovo o cemu Spartanac prica je BAJKA! 1% sanse imate svi momci da nadjete devojku o kakvoj Vam on prica! Ja ne zelim da ostanem nezenja, i da ostanem bez dece, a vi radite sta mislite da vam je ok. Pozdrav i sve najblje i spartancu i vama

      Избриши
    3. Анониман16.9.17. 10:29

      Ja ne shvatam šta ti to podržavaš (ili pozdravljaš)?
      Pa dečko se upravo žali kako ne može da dođe do duže veze, a meni se čini da to ne može da uradi jer se upravo ne pridržava Spartančevih principa.
      Samo obrati pažnju - jasno je iz tvog komentara da si još uvek neoženjen i nemaš decu (ne želiš da to ostaneš), pa nakon 5 godina lošeg braka i/ili razvoda, nemoj ovde da mi dolaziš na ovaj blog da se žališ. Eno ti komentari "srećno" oženjenih sa decom. Posle silnih "svađica" je došao "razvodić" (ako je to moguće staviti u deminutiv). Plazma sa onog ko mi kaže augmentativ reči razvod :D

      Избриши
    4. Анониман16.9.17. 14:30

      Mozes da pricas koliko hoces, samo zbunjujete ljude. Ovakav odnos postoji samo u bajci. Sad treba covek godinama da odbacuje razne devojke da bi MOZDA nasao pravu sa 40 godina, ma idi.
      Ja samo hocu da kazem da ja podrzavam 99% spartancevih saveta, samo ne podrzavam one gluposti da treba da odbaci devojku zbog nekih nebitnih stvari, tipa javila se na sastanku na telefon (otkud ti znas kakve ko probleme ima, mozda je mroala da se javi), zakasnila 10 minuta na sastanak (mozda joj je kasnio prevoz) ITD ITD... Dakle ako su ovo stvari zbog kojih treba odbaciti devojku i osuditi je jos pre prvog sastanka, onda momci srecno svima...
      Ja sam u srecnoj vezi 3 godine i 7 meseci, i planirmao da se uzmemo, uvek smo imali sitne svadjice, to su gluposti (ajde izlazi iz wc-a znas da kasnim na posao; ja ne mogu da jedem ona smara sto sam se ja mucila itd itd), tako da to je normalno.

      Избриши
    5. Naravno da ne postoji samo u bajci. Zar bi bio sa devojkom koja nema integriteta? Koja je tvrdoglava i zatvorenog uma? Koja je sebicna? Sta ja to nenormalno trazim od nje? Kakav je to odnos bez humora, romantike, afekcije i postovanja? O kakvim bajkama pricas?
      Ko je ikad rekao da ostavis devojku kada se javi na telefon ili kada zakasni 10 minuta? Ja bih zamolio sve koje komentarisu da paze sta pisu da sam rekao. Ono sto ja pretpostavljam je da nemas moje knjige i da ti je malo stomak proradio kada si me pronasao da mozda ne ozenis pogresnu zenu.
      A za tebe Bitni imam da kazem da ne bi trebalo da te zele samo na kratke staze, vec naprotiv. Neke smernice ne pratis ili vuces neku losu naviku iz proslosti. Proveri sta je od toga.

      Избриши
  7. Анониман16.9.17. 08:59

    Poštovanje svima a posebno Spartancu.
    Čitajući sve ali sve tvoje postove i knjige uočio sam da nedostaje jedna stvar a to je kako raskinuti sa ženama koje su maksimalno zaljubljene a da to bude opet koliko toliko bezbolno.Prvo radiš sve kako treba onda se ona zaljubi i krenu komplimenti a onda shvatiš da to nije to i da treba da kreneš dalje i onda kreću problemi,probao sam sve suprotno da radim,da budem dostupan, da se dopisujem ali ona ne popušta,nije mi prvi put da raskidam ali ovako nešto još nisam doživeo.Oboje imamo oko 35 godina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bezbolan nacin ne postoji, ali brz i odlucan nacin je najbolji ako mene pitas.

      Избриши
  8. Анониман6.10.17. 15:32

    Jesam li dzentlmen ako vidim devojku da ide peske kuci, a ja joj stanem kolima i povezem je (devojka mi se ta svidja) ? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pokušaj da daš sam sebi odgovor na to pitanje tako što ćeš da se staviš u njenu poziciju u toj situaciji...

      Избриши
    2. Анониман7.10.17. 12:06

      Jesam :D

      Избриши
    3. Pre bih rekao da si obazriv. Dzentlmen je skup osobina i izbalansirana licnost.

      Избриши
  9. Анониман14.10.17. 22:02

    U prethodnom tekstu si pomenuo,kako da prekinemo niz naglog hladjenja devojaka?Da li se to odnosi na njihovo hladjenje mislim na devojke ili nase,da ih svojim ponasanjem ohladimo,tj odbijamo?

    ОдговориИзбриши