Onda kada smo zaljubljeni



Svi mi volimo da verujemo da smo zreli i pouzdani, da imamo kontrolu nad našim životima. Donosimo odluke sa racionalnim razmatranjem, znamo ko smo i ispoljavamo slobodnu volju. Međutim, u jednom aspektu života, sve ovo pada u vodu - Onda kada smo zaljubljeni.

Koliko puta nam se desilo da smo pod kontrolom emocija? Koliko puta nam se desilo da odaberemo partnera i ne možemo da objasnimo sebi zašto baš tog partnera? A najčešće je taj izbor pogrešan, nekada i suprotan našim idealima. Čak i da imamo uspešnu vezu sada, mnogo prošlih su bile neuspešne. To govori da često ponavljamo svoje izbore - svoje greške.

Često govorimo sebi da nas nešto obuzme kada smo zaljubljeni, da letimo, da smo zaneseni i poneseni. Gledamo na to kao na izuzetak u našim racionalnim odlukama. Nije izuzetak. Samo je naša maska racionalnosti pala. Kada se zaljubimo postajemo više ono što jesmo. Naša iracionalna strana koja je uvek bila deo nas sada izlazi na površinu. Što smo više zaljubljeni - više je izražena.

Osobe koje pokazuju jačinu i nezavisnost u normalnim uslovima mogu odjednom postati bespomoćni, zavisni i histerični kada su zaljubljeni. Oni koji pokazuju znake nesebičnosti i empatije u normalnim uslovima mogu odjednom postati diktatori, tirani i narcisoidni kada su zaljubljeni. Oni koji pokazuju znake zrelosti i mudrosti u normalnim uslovima mogu odjednom da postanu detinjasti kada su zaljubeni.

Svi mi iskušavamo strahove i povećanje nesigurnosti kada smo zaljubljeni. Osećamo teror na samu pomisao da nas neko napusti (pogotovo zbog druge osobe), kao beba koja je ostavljena na dva minuta sama. Imamo žestoke promene raspoloženja - od ljubavi do mržnje, od poverenja do paranoje.

Ovo nije kraj priče. Kada smo zaljubljeni takođe mislimo da smo dobri procenitelji tuđeg karaktera kao i kada nismo. Međutim, kada smo zaljubljeni pomešamo narcisa sa genijem, onog koji davi sa brižnim, zabušanta sa odmetnikom, frika kontrole sa zaštitnikom... Još gore, mi ćemo te pogrešne procene ponoviti iznova i iznova.

U našem detinjstvu smo bili potpuno otvoreni prema uticaju drugih ljudi. Majka za dečaka i otac za devojčicu su predstavljali nekog veoma drugačijeg od nas i kao deca, morali samo da se adaptiramo na ovu situaciju (zato je bitno odrasti sa oba dobra roditelja). Kao dečak ili devojčica smo upijali pozitivne i negativne uticaje roditelja suprotnog pola. Sa tim na umu, asocijacije sa roditeljem suprotnog pola imaju veoma jak podsvestan uticaj na nas.

Uzmimo dečaka za primer koji je imao majku koja ga je obožavala i davala mu sve. On može odrasti u nezavisnog, muževnog čoveka, ali on potajno i nesvesno traži osobine i ponašanje njegove majke. Kada se zaljubi, on projektuje te osobine na svaku malu naznaku tih osobina i zaljubljuje se u projekciju, a ne u stvarnu osobu.

Takođe, devojčica koja se borila da ispravi nesavršenog oca, će podsvesno tražiti momka sa istim tim osobinama želeći da nastavi svoju misiju ispravljanja. Ili će se zaljubljivati u "odmetnike" - onu osobu koja nije imala hrabrosti da postane zbog mračnog i diktatorskog oca. Ovo su takođe projekcije.

Kada se zaljubimo u projekciju, kontrolu preuzima naš iracionalni deo i ponašamo se histerično, gladno pažnje, opsesivno i želimo što više kontrole. Doći će period kada ćemo osetiti razočaranje upravo zbog toga što smo se zaljubili u projekciju, a ne u stvarnu osobu. Ta osoba nije onakva kakvu smo je zamišljali. Tada veze brzo ili sporo odu u propast. Ono što je tužno je što se ovaj proces ponavlja.

Rešenje je da posmatrate i postanete svesni svoje i tuđe prirode. Posebno obratite pažnju na hipermuževne i hiperženstvene osobe. Oni obično imaju veoma potisnutu stranu koju su zatvorili u kavez. Takođe, obratite pažnju na vaše projekcije. Projekcije imaju pozitivnu stranu kada se zaljubljujemo jer nam daju neopisiv osećaj sreće i inspiracije. Ali molim vas, kada se veza malo razvije, morate biti dovoljno jaki da odvojite projekcije od stvarnosti. Kada odvojite projekcije od stvarnosti, videćete da li ste sa pogrešnom osobom - ili pravom. Želim da se zaljubite u pravu osobu i njen pravi karakter. Na kraju, ako žudite za nekim osobinama koje želite da vidite u svom partneru - usvojite ih prvo sami. To će vam produbiti povezanost sa vama samima i samim tim će poboljšati i povezanost sa drugim ljudima.

Težišta mog pisanja su prevencija bola, negovanje pravih osobina i zaljubljivanje u pravu osobu.

Ovo su moje knjige - Ključ i Dijamantsko jezgro

Pročitajte i:
Njen otac
Lepotica i zver
Koje je vaše zašto?
Početak

Zakažite razgovor na spartanaculjubavi@gmail.com

76 коментара :

  1. Анониман12.12.18. 05:11

    Bravo Spartnac, svaka čast za članak!
    Moja definicija zaljubljenosti je da je zaljubljenost iluzija ili kontrola uma. Mislim da sam odavno zaboravio kakav je osećaj kada se zaljubiš.
    Možda je to zato što sam sebi obećao da to ne može meni da se desi, da ne letim previše kada upoznam neku devojku, da ne donosim prerano neke zaključke kako se kasnije ne bi pitao gde mi je pamet bila i što sam ispao glup.
    Zanima me Spartnac šta ti misliš o tome što sam konkretno ja posvetio sve svoje vreme faksu i poslu. Pitam te to zato što većina sa strane mi govori kada se pokrene neka tema vezana za devojke kako treba da se pokrenem po tom pitanju. U smislu da treba sada dok sam mlad da se zajebavam, da ih što više menjam i te fore.
    Smatram da niko sa strane ne razume da sam ja tako odlučio da završim faks i da uporedo radim, jer duboko u sebi verujem da će mi to doneti bolju budućnost, i da će se sva ova žrtva jednog dana isplatiti sa kamatom. Ja na to gledam da sam trenutno u procesu, proces koji će proći.
    Lično nisam protiv toga da neko mojih godina samo izlazi, pije, menja devojke i vodi takav stil života, ali isto tako smatram da niko nema pravo da meni priča šta ja treba da radim, jer niko nije u mojoj poziciji i koži da zna kako je meni.
    Ja nikada nisam nekome rekao batali izlaske i devojke, kreni da radiš, ali zato drugi misle da znaju bolje od mene šta trebam da radim i kako da provodim svoje vreme što me jako ljuti i nervira.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koliko ja vidim, ta zrtva ti omogucava finansijsku nezavisnost i mogucnost da zavrsis fakultet ukoliko nemas podrsku roditelja. Ta zrtva se nece isplatiti u smislu ljubavnog zivota. Zrtva u ljubavnom zivotu ce se isplatiti u ljubavnom zivotu. To znaci sati ucenja, bacanje u vatru, prolazak tone pogresnih, trosenje novca na pogresne (nadam se minimalnog). Ta zrtva nagradjuje u ljubavi a ne druge. Novac sa medjuljudskim emocionalnim odnosom imaju malo veze. Ko ti kaze da pijes? Da menjas devojke? Uci od strucnih pragmaticnih ljudi prakticnih proverenih logicnih saveta. Nemoj svako da ti izigrava gurua molim te. Promeni temu i obrni na humor. Jel imas moje knjige?

      Избриши
    2. Анониман16.12.18. 00:19

      Znam da mi nećeš verovati, ali imam obe tvoje knjige, a po komentaru se to ne da zaključiti. Slažem se sa svime što si rekao, ali takođe bih hteo da dodam pošto to nisam rekao u prethodnom komentaru je to da me osećaj sreće i zadovoljstva hvata jedino kada imam novac.
      Evo konkretnog dokaza u mom slučaju, nema mi lepšeg osećaja kada mi stigne poruka od banke da mi je legao novac. Možda je to pogrešno, ali je tako i ne vidim da će se nešto u bliskoj budućnosti promeniti.
      Realnost je da ti novac omogućava slobodu, više novca = više slobode = više vremena za sebe, i tebi drage ljude. Zbog toga se toliko žrtvujem sada da bi kao što si rekao omogućio sebi finansijsku nezavisnost.
      Razlog zašto sam kupio knjige od tebe je taj zato što nemam nekog preteranog iskustva sa devojkama pošto nisam ostvarivao neke značajnije veze + nemam živaca, ni vremena da se sastančim.
      Kapirao sam da ću dosta toga naučiti ukoliko budem kupio knjige od tebe, jer si ti ipak svoj dobar deo života posvetio ženama i ženskom polu generalno.
      Tako je i bilo, i priznajem ti da si ispunio sva moja očekivanja.
      Takođe još jedan razlog je taj što i sam znam da nemam potrebno znanje, a danas su mnoge devojke lažljive i prevrtljive pa nisam sebe želeo da dovedem u situaciju da se zaludim, pa da na kraju plačem i pričam kako su sve žene iste, lude ili ne znaju šta hoće. Sam si rekao da su one jači pol na ljubavnom polju, a to je realnost, i to treba poštovati. Napolju je džungla, a neka koja baš ima iskustva bi me pojela, a pomoću tvojih knjiga to više nije moguće.

      Избриши
    3. Sto se mene tice, to nije lose. Podrzavam jaku motivaciju ako je usmerena ka necemu dobrom. Samo nemoj da upadnes u disbalans i shvati da davanje takodje daje srecu i slobodu.

      Избриши
  2. Анониман12.12.18. 16:34

    Ja sam se u zivotu dosta puta zaljubio ali se plasim vezivanja, jednsotavno ne znam kako bih se ponasao u vezi, ne znam sta da radim? Takodje ne znam sta da pricam sa devojkom, plasim se da nisam zanimljiv? Ima li mi spasa? Imao sam dosta sansi ali kad treba da se vezem odustanem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaci tvoje resenje je odustajanje umesto istrazivanja zasto te devojke napustaju? Kako se ponasati u vezi ne dolazi genetski vec moramo svi mi da ucimo o tome. Svi. Petar Petrovic i Visnja Visnjic su razlicitog pola, razlicith pozadina, kriterijuma, potreba. Sta mislis sta ce biti ako je Petar konstantno zbunjen i uplasen, Visnja posesivna i histericna? Neznanje vodi ka propasti i ne interesuje me da li je to poljoprivrednik ili Doktor nauka. Suprotan pol i medjuljudski odnos svi moramo da ucimo ako hocemo nesto zdravo od odnosa.

      Избриши
    2. Анониман16.12.18. 00:47

      Da li je vaša knjiga dovoljna za čitav život da me spremi što se zenskog pola tice? Rado cu je uzeti i da li je ona bazirana na realnosti?

      Избриши
    3. Da ne pricam ja i da ne ispadne da svako hvali svoga konja, mozes procitati utiske na https://www.spartanaculjubavi.com/p/vasa-misljenja.html

      Избриши
  3. Анониман13.12.18. 16:10

    Pozdrav za sve, našao sam jedan citat na internetu, tako da moram, ali moram da ga podelim sa vama (na engleskom je):
    14% of married couples are truly happy. It is usually higher than this for the first six months of marriage
    29% of divorced couples are truly happy until such times as they get married again

    44% of cohabiting couples are truly happy
    51% of those who are swingers are truly happy
    62% of rich guys who can afford mistresses are happy

    79% of cheating spouses are happy while they get away with it
    83% of men who have four or more wives are happy, but their wives are not
    95% of people who devote their life to the things they enjoy, and don’t get involved with people who are in any way a distraction, are happy
    :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prva dva su ok, ostalo cista pretpostavka (i po mom misljenju glupost).

      Избриши
    2. Анониман14.12.18. 10:05

      Pa čekaj, u redu za većinu, ali ova poslednja stavka jeste tačna - u suprotnom skačeš sam sebi u usta. Rekao si negde na blogu da nam prava devojka nije potrebna da bismo bili srećni, nego srećniJI. Lepo piše čovek da drugi ljudi ne treba da budu distraction, a ako je devojka prava, ona to neće biti. Uostalom, ja što sam stariji i što više uviđam koliko je teško i naporno, nemam uopšte želju da se ženim. Čak su počele da me nerviraju žene. Treba mi neko vreme, onda kad se zasitim, ja je šutnem. Šta će mi? Odma počne da gleda koliko zarađujem, gde ćemo da živimo, koliko će mesta dete da zauzima, komentariše mi šta treba šta ne treba da radim - i to tako 30 godina? Ne, hvala. Nadam se da se tako osećam zato što nisam upoznao pravu. Mada, ja mislim da to ne postoji - vremena su se promenila i sve se vrti oko novca i interesa. Nažalost.

      Избриши
  4. Анониман14.12.18. 09:10

    Pozdrav spartanac..Molim za pomoc sta da radim ,Bio sam sa djevojkom nekih 5 mjeseci u vezi i zadnje vrijeme smo se sve nesto svadjali jer ja sam se iz sale zezao kako je kamen a ona se ljutila i jednog dana mi je napisala por.kako je dugo razmisljala o nama i morala da mi to kaze kako se ja njoj svidjam i fizicki i psihicki i kako joj je zao sto ne moze da me zovoli i kako ce se jednog dana kajat zbog toga...ja sam joj samo napisao da nisam to ocekivao od nje kako joj je mozda naisao neki los period a ona je rekla da je stalno tako bilo ali da ne mislim uopste kako je ona na silu samnom izlazila nego sto je voljela ,a inace sve mi se prva javljala i kad kasnim na por.odma mi se ljutila i tako to.Samo mi nije jasno zbog cega sve ovo me snaslo a bas sam mislio da sam upravo nasao ono sto sam trazio citav zivot.Postoji li nacin neki i sta da radim kako bi me zavoljela i bili zajedno ,inace jos se dopisujemo i ona mi salje por.i sve je ono bzv.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema nazad. Ostavljen si i nek ti to bude lekcija. Ako zelis da se to ponovi dovoljno je da budes potpuno isti kao sto si sa njom bio. Ako ne, nesto mora da se menja.

      Избриши
  5. Анониман16.12.18. 07:46

    Pozdrav Spartanac.
    Da li nas testiraju samo zainteresovane devojke ili sam na nekoj vrsti testa čak i kada odem na kafu sa drugaricom onda kada mi postavi neko pitanje pa želi da vidi šta ću da kažem, kako ću to nešto da kažem i koja će biti moja reakcija?
    Nisam o ovome pre razmišljao niti obraćao pažnju pa me zato jako interesuje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa kada ti postavi neko pitanje to i jeste test na neki nacin. Zeli da cuje tvoj odgovor. Gledaj na to da te svi procenjuju, ali je najbitnija tvoja licna procena sebe u realnosti (izuzimam narcisoidnost).

      Избриши
  6. Анониман16.12.18. 19:37

    Pozdrav Spartanac.
    Da li bi ti eliminisao devojku, ako znaš da saznaje informacije o tebi preko drugarice?
    Kada sam zvao dve moje drugarice da ih častim pošto sam našao mnogo bolji posao, jedna od njih dve mi nije javila da ne može, nego mi je ova druga drugarica rekla kako nije mogla zbog posla.
    Zatim mnogo pre ovoga sam se dogovarao sa tom drugaricom što mi nije javila da ne može da ide zbog posla da izađemo u klub, međutim ona je rekla kao dogovorićemo se, naravno da od toga ništa nije bilo.
    Jeste da je vremenski raspon između ova dva događaja bio malo veći, međutim u oba slučaja nije meni direktno porukom ili uživo rekla da ne može ili da mi je barem navela neki razlog zašto nije mogla.
    Ali zato sam je jednom prilikom testirao kada sam joj pustio poruku, ona je meni odgovorila u roku od 10 min, a ja joj na tu njenu poruku nisam ništa odgovorio nego sam je samo sinovao. Inače smo se pre te moje poruke jednom prilikom kratko dopisivali pre godinu i po dana, ali ništa značajno.
    U sledećem momentu posle 2-3 dana ta druga drugarica me zove na piće. Tada sam provalio da sve što sam pričao sa ovom drugom drugaricom prenosi njoj, mislim klasika kao i svako žensko što pričaju između sebe.
    Ako ona nema hrabrosti da mi kaže u lice kako stoje stvari, a ovamo šalje tu drugaricu na piće sa mnom pa prepričava sa ovom drugaricom šta ja pričam sa njom, onda mi ona ne treba, barem ja tako razmišljam. Možda je bila zainteresovana, ali smatram da su to glupe fore i fazoni.
    Ovamo kada sam ih zvao, ona mi nikada direktno nije odbila poziv, ali zato priča sa tom drugom drugaricom šta pričam sa njom (pretpostavljam i o meni).
    Samo da napomenem da se sve ovo izdešavalo pre nego što sam saznao za ovaj blog, tvoje knjige i tebe.
    U međuvremenu sam kupio obe tvoje knjige.
    Čitajući "Ključ" zaključio sam da je u pitanju nedostatak integriteta, da verovatno nije bila zainteresovana, ali ipak je sve vreme pričala sa tom drugom drugaricom šta pričamo ona i ja što po mom mišljenju nema smisla.
    Zanima me šta ti misliš o ovome da ne bi ubuduće pravio iste greške, i da ne bi sebe dovodio u ovakve situaicije?
    Da li sam pravilno postupio što sam je precrtao u globalu da nemam više šta da pričam sa njom?
    Čak i kada je vidim retko kad u gradu pravim se kao da sam video duha, jer smatram da je to glupo ponašanje sa njene strane, i takvo ponašanje ne tolerišem.
    Zamisli da sam sam imao neki romantičan interes kako bi ja tu prošao bez znanja "Ključa"? Jeza me hvata na samu pomisao na to.
    Mogu da kažem da sam bio ljut jedno vreme kada sam pročitao "Ključ" i saznao za neke stvari.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Onaj pocetni period iz knjige sluzi da omoguci da nezainteresovanost (i los karakter) izbije na povrsinu. Prati te smernice i bices zasticen. Kasnije, steci ces sam intuiciju i mnogo manje trositi vremena (i novca). Cestitam na unapredjenju posla.

      Избриши
  7. Анониман21.12.18. 06:44

    Pozdrav za mačketinu Spartanca!
    Moja najbolja odluka je ta što sam sebi kupio za 21 rođendan knjige od Spartanca. Definitivno najbolja investicija u sebe. Nikad' nisam pomislio da ću biti uzbuđen zato što želim da pročitam knjige, a pre u školi jedva pročitam od muke kada moram za ocenu. Znam da si rekao da je najbolje vreme da se uči u vezi devojaka u 19 godini iz razloga što tada kreću neke ozbiljnije interakcije sa devojkama.
    Znači da se nisam baš kasno aktivirao, jer kaskam godinu dana po toj proceni. Takođe imam jedno pitanje. Naime jedno vreme sam se viđao sa jednom devojkom, tipa odemo na piće u neki kafić ili na kej (jednom mesečno). Upoznali smo se tako što sam ja na jednom sajtu ostavio svoj broj telefona da bih pomogao jednoj devojci koja je u depresiji.
    Ona mi se onda javila preko whats app-a da bi zatim posle dve nedelje ugovorili da se vidimo. Tako smo se jedno vreme viđali kao što sam rekao jednom mesečno, a ovako smo se dopisivali skoro svakodnevno preko whats app-a. Jedne večeri kada smo se dopisivali, ona je napisala u poruci da se posvađala sa majkom nešto, a ja sam joj na to odgovorio da pričeka malo pa da porazgovara sa majkom. Onda me je ona napala i napisala mi je: "Koliko tebi treba vremena da odgovoriš na poruku?". Iskren da budem nije da sam joj odgovarao na poruke u roku od odmah, nekad je prolazilo po par sati, nekad sam odgovarao na poruke posle pola sata, sve u zavisnosti koliko sam bio zauzet u datom trenutku. Bio sam iznenađen kada mi je postavila to pitanje. Takođe mi je napisala: "Kako se dopisujem sa nekom crvenokosom" (na onom sajtu gde sam ostavio broj). Ja sam joj odgovorio da je umislila i da mi se javi kada je taj trip prođe. Zatim mi je na to odgovorila: "Hahaha neću ti se ni javiti, ako nastaviš da lažeš". Ja sam joj sinovao poruku, ali joj ništa nisam odgovorio. Nije se ni ona javila meni.
    Tako smo prekinuli svaki kontakt.
    Samo još da napomenem da tada nisam znao za ovaj blog, tebe i tvoje knjige.
    Mene sada zanima da li sam po tvom mišljenju pravilno postupio što joj se nisam javio?
    Da li bi znao da mi odgovoriš čemu ovaj njen iznenadni napad, a pre toga smo se normalno dopsivali?
    Ovo pitam da znam koliko sam grešio, i šta je prouzrokovalo ovo njeno glupo ponašanje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na ovim lepim komplimentima. Javljaju mi se ljudi od 40 koji bi itekako hteli ove informacije u 20. U idealno vreme si ih pronasao.
      Postupio si ispravno, samo znas da savetujem da ne postajete niciji psihijatri. Zelim vas sa zdravom osobom od pocetka. Ali dobro, stekao si iskustvo za dalje.
      Takodje, nema dopisivanja sada i nema pricanja o teskim temama kada si na sastanku. Iznenadni napad je zato sto ona povezuje koliko ti je bitna (koliko je generalno bitna) od tajminga odgovora. Postoji granica uljudnosti doduse, i zato ja izbegavam elektronsku komunikaciju. Dogovori sastanak i to je to. Depresivne devojke su nevolja za ulazak u vezu. Moraju prvo da izlece svoje probleme (kao sto i mi radimo), pa onda da imaju zdravu vezu.

      Избриши
  8. Анониман22.12.18. 07:57

    Hvala ti na odgovoru Spartanac. Ja takođe smatram da sam pravilno postupio, ali sam ipak hteo da čujem tvoj stručan komentar. Sećam se kroz maglu da sam jednom sasvim slučajno naleteo na ovaj tvoj blog kada sam nešto kuckao na Google-u u vezi devojaka, ali sam odmah izašao, jer se nisam ni zadržavao da vidim o čemu je reč. Isto tako sam naleteo na neki magazin gde sam video ovaj isti tvoj logo Spartanca pa pretpostavljam da si to ti. Izgleda da mi je bilo suđeno da saznam za ovaj blog, tebe i tvoje knjige i iskreno to je sjajna stvar za mene. :)

    ОдговориИзбриши
  9. Pozdrav Spartanac brate moj :)
    U "Ključu" si rekao kako devojka mora da zna do koje granice može da ide (odnosno da ćemo je u suprotnom ostaviti) bez da joj rečima naznačimo. Možeš li malo jasnije objasniti kako to da uradimo i šta si pod tim konkretno mislio?

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман22.12.18. 12:29

    Pozdrav Spartanac.
    Pošto je meni 21 godina kapiram da verovatno neću naleteti u ovim godinama na pravu, jer devojke mojih godina nisu ozbiljne i većina misli na provod. Tako da cenim da one mogu samo da mi budu trening pred onu pravu. Šta ti misliš?

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман23.12.18. 08:03

    Pozdrav Spartanac.
    Da li je po tebi jedini znak da je neka devojka zaintetesovana za tebe samo ukoliko je pitaš za broj i ona ti ga da bez prenemaganja?
    Takođe zanima me da li tokom probnog perioda tj. sastančenja u trajanju od 60 dana ne sme devojka da pokaže nijedan loš znak (tipa kada ti proključa u stomaku na neku njenu izjavu ili neki drugi loš znak) ili ipak smemo da napravimo propust ukoliko se to jednom desi i više ne ponovi?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvi solidan znak da je zainteresovana je davanje broja bez poteškoća. Sto se losih znakva tice, zavisi sta kaze. Moras mi reci konkretno.

      Избриши
  12. Анониман23.12.18. 11:57

    Neko je pre neki dan postavio pitanje koje i mene interesuje,na primer devojka je u mene zaljubljena vec 2 godine ali ja nista nisam pokusavao da je pozovem na sastanak i nismo bili u vezi, proslo je 2 godine otkad znam da je zaljubljena u mene, mada mislim da je i dalje iako je sada retko gledam i dalje se smeje, stoji blizu mene, pogledoa sam je u oci prodorno ona mi je uzvratila...da li to znaci da imam sanse i dalje kod nje jer planiram da je pozovem na sastanak, mislim mozda je smanjila zaljubljenost posle 2 godine malo ali i dalje je to, zainteresovana je?? Da li da pokusam?

    ОдговориИзбриши
  13. Pozdrav Spartnac.
    Pošto važim za pozitivnog i duhovitog dečka, ja se uvek šalim i okrećem na humor sa svima, čak i na prvom upoznavanju, nebitno da li su devojke u pitanju ili neko drugi.
    Ljudi koji su bliski meni (ne svi) su mi rekli kako bi trebao da se uozbiljim, i da ne mogu tako da se šalim sa nekim koga ne poznajem.
    Isto tako XY puta kada sam okretao na humor i šalu sa nekim devojkama koje sam tek upoznao ili sa onim sa kojim imam vrlo malo interakcije (koleginice sa faksa) su mi rekle da nisam normalan, ali se uvek nasmeju.
    Da li bi' ja po tvom mišljenju zaista morao da poradim na svom ponašanju?
    Da li te devojke jednostavno ne kapiraju moj humor ili su suviše ozbiljne?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi mi treba da radimo na ponasanju.
      Ako vise razlicitih devojaka ne razumeju tvoj humor, to je mozda znak da nesto treba da se menja. Jel imas moje knjige?

      Избриши
  14. Анониман23.12.18. 23:16

    Imao sam situaciju kada me je drugarica pitala šta mislim i kako mi se čini njena drugarica koju sam nedugo tada upoznao.
    Da li je po tvom mišljenju ta njena drugarica bila zainteresovana za mene pa je htela preko nje da sazna šta mislim o njoj ili me je drugarica tim pitanjem testirala zbog sebe da vidi šta ću da kažem?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidis, mnogo je bitnije sta si odogovorio na to pitanje nego da li je ta specificna devojka zainteresovana. Jel me razumes?

      Избриши
    2. Анониман25.12.18. 17:54

      Pa rekao sam da mi deluje kao oke devojka (to je iskreno što mislim), i to je sve što sam rekao kada mi bila postavila to pitanje. Mislim da razumem šta si hteo da mi kažeš. Ciljao si na to da je u zavisnosti od mog odgovora ona mogla da proceni da li ja gajim neke simpatije ili ne. Možda sam pogrešno protumačio tvoj odgovor, ako jesam, ti mi reci šta si pod tim mislio.

      Избриши
  15. Анониман26.12.18. 05:16

    Pozdrav Spartanac.
    Napisao si negde na nekom komentaru kako devojke mogu da se igraju samo sa slabim momcima. Ja cenim da sam jednu bio provalio što se toga tiče pa sam napravio strategiju i po njenom govoru tela sam video da je sve to bilo istina što sam rekao, a to nešto što sam rekao nije ni važno sada da spominjem. To sam svesno i namerno uradio da bih saznao nešto što me je tada interesovalo. Kada sam mnogo dobrom drugu prepričao šta sam uradio, on mi je rekao da nisam to trebao da uradim nego da se i ja igram sa njom, ali kao nema veze, nemam nekog velikog iskustva, naučiću vremenom.
    Iskreno meni nije bilo do toga iako sam mogao i to da uradim. Ne volim kada mi se radi iza leđa, i nisam raspoložen da igram igre sa nekom devojkom koja mi je pa mogu slobodno reći komšinica u neku ruku, jer živi 10 minuta busem od mene.
    Mene zanima da li ti smatraš da sam pogrešio što sam je odmah razotkiro i time stavio do znanja da ne može da mi prodaje priče ili sam trebao kao što moj drug kaže da igram igre sa njom?
    Šta bi ti uradio da si bio na mom mestu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман26.12.18. 16:49

      Naravno da ne treba da pustis da se zavitlava sa tobom..

      Избриши
    2. Iskreno, nista nisam razumeo ko je sta tacno uradio. A sto se tice igara, postoji jedna recenica iz Kljuca - Pitaj za broj i u tom trenutku igre prestaju (tako nesto).

      Избриши
  16. Анониман26.12.18. 15:39

    Indirektno mi je drugarica rekla kako sam loš momak. Kada sam je pitao šta je definicija lošeg momka, ona se iskezila, a zatim rekla: ''Pa oni momci koji ne bi naudili drugima''. Hteo sam da prsnem od smeha i da joj se ismejem u facu, ali sam se kontrolisao i samo sam se nasmešio. To sam provalio kada smo pričali vezano za muško-ženske odnose, a znao sam da joj je cilj bio da vidi da li sam ja zagrejan na njenu drugaricu. Rekao sam kako me devojke ne zanimaju, i da se ne bavim time, a onda mi je sve to rekla. Ta njena drugarica je prava lepotica, jaka devetka rekao bih (iako sada znam da su sve šestice), ali mi se neke stvari nisu svidele pa zato nisam hteo da imam bilo šta sa njom. Nikada lepota nije imala nekog jakog uticaja na mene tako da mi nije bio problem da je eliminišem. Pre bih rekao da je dobra za izbegavanje.
    Mene zanima čemu takvo etiketiranje od strane drugarice kada nije ona u pitanju, nego njena drugarica?
    Kako bi ti sve to shvatio?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kakva ti je to drugarica kada misli za tebe da si los momak?
      Ostatak nisam najbolje razumeo, kao i tvoje pitanje.

      Избриши
  17. Анониман27.12.18. 20:56

    Po mojoj proceni možda sam ispao loš, jer sam nisam hteo ništa sa njenom drugaricom. Ne verujem da je ciljala na karakterno loš. Uostalom više mi je poznanica, ali eto ja kažem drugarica, i nije da se družimo aktivno tako da se ne brini da ja smatram nju kao neku mnogo meni važnu osobu u žuvotu. Samo hoću da vidim da li sam grešio (ako jesam) i da izvučem pouke iz tih grešaka.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako neko pokusava da ti provodadzise, kazi da te upozna uzivo i onda lepo imas direktnu komunikaciju. Sve preko posrednika (i elektronski) je podlozno dezinformacijama i nerazumevanju. Moras sam da stvoris podlogu.

      Избриши
  18. Анониман28.12.18. 15:47

    Pozdrav Spartanac.
    Sada sam pročitao ovaj članak sa najpopularnijim statusima. Jedan od njih mi je posebno zapao za oko, a to je onaj gde si napisao: "Kada je muškarac nezainteresovan, radi sve ispravno".
    Da li stvarno ceniš da kada muškarac nije zainteresovan da radi sve kako treba, a onaj koji je zainteresovan sve pogrešno ili delimično?
    Barem sam ja to tako shvatio.
    Možeš li to da mi pojasniš?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega mislim da na neko simulirano strpljenje i opustenost. Nezainteresovan ne ceka nista i onda ne radi pogresne stvari. Zainteresovani momci koji su prepusteni pranju mozga iz filmova i trendovima iz okoline definitivno prave greske - sto ne znaci da rade sve pogresno. Ali, devojkama u pocetku je potrebno vrlo malo da se ohlade tako da... Zato i kazem u knjizi Kljuc - Prvi sastanak je finale lige sampiona. Takodje kazem da prvih 60 dana pamti ceo zivot. Ti sad vidi da li ces da ides na to kao "istrenirani ratnik", ili "bicu ono sto jesam" (su me nestrucna okolina, roditelji, filmovi naucili).

      Избриши
  19. Анониман29.12.18. 09:43

    Zdravo Spartanac.
    Jedno pitanje. Da li bi ti onu narodnu "Muškarac pamti ženu koju nije mogao da ima, a žena muškarca kojeg je mogla." smatrao istinitom. Tvrdnju izvuci isključivo na osnovu iskustva. Čisto da provjerim svoje zaključke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda je u nekim specificnim slucajevima ovo tacno, ali definitivno nije definicija niti bih klasifikovao u teoriju. Muskozenski odnosi i pamcenje coveka su mnogo komplikovaniji od jedne recenice.

      Избриши
  20. Анониман29.12.18. 14:15

    Spartanac, šta da radimo sa ljudima koji nisu davaoci a mnogo ih je oko nas? Ovo ne mislim kad je u pitanju ljubav već za prijateljske odnose,vredi li tu iole investirati ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imaces mnostvo drugara i oni ti ne duguju apsolutno nista cak i da im dajes. Sto se prijatelja tice budi vrlo srecan ako imas jednog. Investiraj u sebe ako trazis dobru investiciju. Moje knjige na primer su ti dobra investicija.

      Избриши
  21. Pozdrav Spartanac.
    Samo je jedna devojka uspela da me opasno zaintrigrira za moju 21 godinu života. Zbog nje sam saznao za tebe, ovaj blog i knjige. Poguralo me je to zato što mi se to nikada pre u životu nije desilo. U životu sam sreo i viđao mnogo lepih devojaka koje su mi se dopale ovako na prvu loptu, ali čim bih video neku narednu ovu prethodnu bih zaboravio. Međutim samo ta jedna je uspela da učini da malo više i duže razmislim o njoj. Iskreno hvala joj na tome, jer u tom slučaju nikada ne bih saznao za tebe, tvoj blog i knjige.

    ОдговориИзбриши
  22. Анониман31.12.18. 20:42

    Iako si rekao da žene razumeju nas muškarce, a da mi njih ne razumemo, nekako smatram da ipak one nas ne razumeju tako dobro ili ako nas razumeju da je to vrlo slabo i površno. Smatram da njima takođe treba edukacija. Šta ti misliš Spartanac?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako uzmem u obzir novije generacije i trendove, slazem se sa tobom.

      Избриши
    2. Анониман6.1.19. 08:11

      Koje su to po tebi novije generacije?
      97 sam godište, imam tvoje knjige pa me samo zanima da li devojke moje godište pripadaju tim mlađim generacijama ili granica ide još više

      Избриши
    3. To su one generacije koje imaju pristup internetu od kad znaju za sebe. Tebi svaka cast sto si resio da ulozis u sebe.

      Избриши
  23. Анониман2.1.19. 20:19

    Spartanac da li smatraš da je moguće naći pravu i raditi sve ispravno, a da se ne prdžavaš "Ključa" po svim stvarima ili čak da ga vrlo malo primenjuješ?
    Imam druga sa kojim sam danas pričao, i rekao mi je da je raskidao sa devojkom četiri puta do sada. Namerno sam ga pitao ko je koga tu ostavljao, i on mi je rekao da je sva četiri puta ona raskidala. Po principima iz "Ključa" on je trebao da prekine sve sa njom još onda kada ga je ostavila prvi put. Međutim rekao mi je takođe da je jedan period od 6 meseci dok nisu bili zajedno, on nije bio ni sa jednom, a ni ona što po njemu znači da pošto ni on, ni ona nisu nastavili tada dalje da ljubav nije nestala i kako je sudbinski suđeno da budu zajedno.
    Ja sam mu rekao da sudbina ne postoji, i da mi sami odlučujemo o svemu, a on mi je rekao videćeš sam kada ti budeš doživeo.
    Zanima me tvoje mišljenje povodom ovoga

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман3.1.19. 19:31

      Ako neces da izgubis drugara, onda bolje nemoj da mu solis pamet u vezi devojaka. Najozbiljnije to mislim jer znam iz iskustva. Sanse da prihvati savet od nekog iskusnijeg muskarca u vezi devojaka su 4%, a od drugara su 0%.

      Избриши
    2. Moram da se slozim sa drugim komentarom. Uostalom, on je cetiri puta ostavljen od strane devojka, a ja znam da zaljubljena devojka ne ostavlja. Nije to prica za primer i definitivno nije povezana sa Kljucem. Momak iz kljuca ili ostavi u pocetnom periodu ili nikad nije ostavljen.

      Избриши
    3. Анониман6.1.19. 08:22

      Nisam ulazio sa njim u neke dubioze i rasprave, ali se slažem sa vama. Samo još da dodam da mi je rekao da ja nemam pojma ništa iako imam knjige, jer nemam toliko iskustva da sam prošao kroz određene stvari sa devojkama da bi znao. Takođe rekao mi je da je ta knjiga samo 10% i tih 10% znam samo zato jer sam pročitao. Tu nisam takođe ništa hteo da pričam u smislu da kupi knjigu da proveri, nego sam ga pustio da kaže sve što ima. Za njega ja nemam pojma, i po njemu bi trebao da budem sa nekom devojkom na veče, pa na nedelju dana, pa na mesec dana, pa na šest meseci, pa na godinu dana da bih imao neki staž sa devojkama i znao nešto. Smatram da greši i da ne treba tako da radim što svakako neću, jer se držim nekih principa.

      Избриши
  24. Анониман3.1.19. 20:57

    Spartanac šta misliš o devojkama koje odbijanje shvataju lično? Neke znaju zbog toga da ti se ne jave npr. kada te vide, ignorišu te, podbadaju te sa vremema na vreme kada u razgovoru kažu nešto.
    Zanima me kako bi ti to protumačio?

    ОдговориИзбриши
  25. Анониман3.1.19. 23:41

    Je li sramota sto nisam jos ima vezu i devojku a napunio sam 20 godina? Zelio bih da uzmem Vasu knjigu

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije sramota. Ako zivis 100 godina imas jos 80, a naici ce kad tad. Valjda zelis da budes sto spremniji?

      Избриши
  26. Анониман4.1.19. 14:49

    Nije, ali je pravo vreme da uzmeš knjigu i delaš po njoj. Trebao si u periodu 14-20 godina da se bar družiš sa devojkama i pokušaš da ih zasmejavaš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман4.1.19. 19:02

      Nisam rekao da nisam, druzio sam se , flertovao, žvalio , hvatao na zurkama ali nisam bio u vezi jos ali sam spreman da pokusam

      Избриши
  27. Анониман4.1.19. 17:19

    Pozdrav Spartanac.
    U "Dijamantskom Jezgru" si rekao da će učitelj pojaviti onda kada je učenik spreman.
    Da li to znači da sam ja bio spreman onog trenutka kada sam saznao za tebe i tvoje knjige ili je ovo sve samo slučajnost?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Otvorenog si uma i to je bilo dovoljno za pocetak. Nije slucajno sto si zaintrigiran ali jeste retko. Mnogi ne zele da cuju bilo kakav savet, posebno u vezi ljubavi.

      Избриши
  28. Анониман20.1.19. 19:35

    Pozdrav Spartanac.
    Ne znam da li imam problem, ali ću ti se svakako obratiti. Naime meni ove današnje devojke deluju onako kako ti opišem previše naoštreno i odbojno. Nekako čak i da im priđeš neke znaju brutalno da te odbiju, ali generalno većina ima taj neki štit da se tako izrazim. Plus ja nisam tip dečka koji je željan neke preterane interakcije, da im tražim broj telefona, da ih muvam, da im prilazim, a pogotovo da ih menjam. Slabo da me koja devojka impresionira, jer sve što ja vidim kod njih je da se kupuju ove modne krpice po tržnim centrima, da se nadograđuju nokti, da se šminkaju i da poziraju ispred ogledala da sakupljaju lajkove po fejsbuku i instagramu u nadi da će se neka budala upecati na to. Još kada se na to doda pritisak od strane drugova kako bi ja sada trebao da ih što više menjam, da se zezam, jer sam u najboljim godinama, u fazonu kada ću, ako neću sada dolazimo do toga da nemam ama baš nikakvu želju za tim. Ne želim uopšte to da slušam, i nikada neću to uraditi za šta me uporno savetuju, a moram da priznam da i drugi isto tako razmišljaju. Mnogo ružnih iskustva od drugih sam čuo, mnogo površnih veza, mnogo laži i spletki, a slabo ili nikako da čujem kako se neki par voli, i da im ne pada na pamet da prevare.
    Reci mi sada da li je problem u meni, mom razmišljanju, stavu?
    Da li su ostali u pravu kada me oni savetuju ili je ovo danas totalno ludilo da se ne zna ko pije, a ko plaća?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hajde da pocnem sa - Bolje brutalno da te odbiju nego da te zavlace.
      Drugo, ko te tera da budes u istoj sredini. Promeni sredinu i mozda upoznas neku za koju ne mislis tako. Ne slusaj drugare. Sanse su da niko od njih nije radio istrazivanje. Mozda jeste ludo, ali potrebna ti je samo jedna.

      Избриши
  29. Анониман19.2.19. 22:15

    Spartanac gdje si stekao sve to znanje iz knjiga ili?

    ОдговориИзбриши
  30. Анониман18.3.19. 23:48

    Spartanac, jel možeš da daš 2-3 primera kad cura daje miksovane signale ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedan dan se ponasa kao da joj se puno dopadas, dok sledeci kao da ne postojis. Devojka koja je zaljubljena u tebe konstantno daje znake zaljubljenosti.

      Избриши
  31. Pozdrav Spartanac!
    Pratim te vec nekih 8 godina. Takodje imam tvoje knjige kojima sam zaista bio fasciniran misleci da sad konacno imam svo znanje koje mi je potrebno, medjutim vrlo brzo sam shvatio da mi to znanje nista ne vredi kad nemam materijal za pricu i oruzje za zaljubljivanje. Ja i dalje pojma nemam kako da se ponasam s devojkama tako da se zaljube, kakvu pricu da smislim, prosto kao da sam u konstantnom rezimo bez misli i bez inspiracije... Preporucivao si Kerija Granta. Odgledah sve, ali ne videh niti nekog humora niti icega meni upotrebljivog u stvarnom zivotu.
    Takodje si spominjao neku svoju licnu zbirku anegdota i zanimljivih pricica, koje verujem da bi mi dale inspiraciju i ideju kako zapravo treba da izgleda nastup s devojkama. Pa me,zanima da li si planirao da u buducnosti napises knjigu na tu temu? -Da to bude jedan prakticni prirucnik, zbirnik duhovitih i zavodljivih transkripta tvojih razgovora...

    Hvala.
    Srdacan pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo se fokusiras na teoriju, a malo na praksu. Dosta toga se nauci "na ulici" kada se primenjuje napisano. Niko nigde nije napisao da ti moras da ocaras devojku pricom. Rekao sam da, ako postoji neki signal, da delujes. Sto se mene tice pitaj samo za ime i nesto u vezi dogadjaja u kome se nalazite. Nakon toga pitaj za broj telefona i to je to. Pocni odatle. Ko kaze da moras da budes fatalni zavodnik odmah ili ikad... Ali HOCU DELA. Hocu akciju! Citaj clanak napolje.

      Избриши
  32. Анониман17.3.22. 13:44

    Sto bih ja volela da upoznam Spartanca da vidim da li je od krvi i mesa. Nista licno, muvanje, samo da ga vidim.
    U potpusu, jedna dama ❣

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije samo jedan Spartanac ako me razumes. Upoznaces ga ako budes strpljiva i umes da prepoznas.

      Избриши
  33. Анониман22.3.22. 22:51

    Nadam se ���� Hvala ti ��

    ОдговориИзбриши