Ekonomija i ljubav


Realnost kaže momci da ne možemo da igramo ovu igru ljubavi sa praznim džepovima. Pošto do sada nisam video da neko piše o tome, rešio sam da tome posvetim pažnju.

Momci mi živimo u ekonomskom društvu. Šta do znači? To znači da živeti - košta. Moramo da jedemo, da se obučemo, da zagrejemo dom, da platimo račune. Vi sve to dobro znate, ali hajde malo da prebacimo tu perspektivu na celokupan ljubavni život.

Hajde da počnemo sa momcima koji imaju prihoda. Koliki god da su vaši prihodi, vi ne želite da gubite svoj (teško zarađeni) novac. Želim da posmatrate vaš ljubavni život kao investiciju. Kao i svaku drugu investiciju, vi ne želite da to postane propala investicija.

Evo iz mog iskustva prikaz koliko ova igra košta.

U periodu dok ste sami, novac odlazi na članarine, izlaske, na sve ono što sam pomenuo u članku Napolje. Recimo da je to 5000 - 10000 dinara mesečno.

Kada se sastančite, samo sastančenje će vas koštati 3000 - 20000 dinara mesečno u zavisnosti od broja devojaka sa kojima izlazite, mestima na kojima izlazite, koliko često izlazite i u kom gradu živite.

Kada ste u vezi, za održavanje iste će vam biti potrebno 5000 - 20000 dinara mesečno, u zavisnosti od vaših prihoda i grada u kome živite. To su mahom troškovi transporta, izlasci i poneki poklon sa vremena na vreme. Brojke su slične i za brak.

"Spartanac pa ja ću da gledam filmove sa mojom devojkom"

Filmovi i obilasci prijatelja su ok ali samo ako su između pravih sastanaka u najboljem slučaju. To znači da ako krenete putem gledanja filmova i obilaska prijatelja - to postaje dosadno i smanjuje nivo zaljubljenosti čak iako sve ostalo radite ispravno.

Za one koji nemaju minimalne cifre pomenute gore, vaš ljubavni život treba da bude sekundaran tome. To znači da su te brojke prioritet.

Velika začkoljica je ta da vi sad pretpostavljate da ćete trošiti novac samo na prave.

Ključ u ekonomskom smislu služi da trošak na pogrešne svedete na apsolutni minimum.

Ako pratite Ključ, isplatićete ga za 15 dana. Kako?

Momak koji nema Ključ će izvesti pogrešnu ili nezainteresovanu na dva ili tri sastanka i time potrošiti recimo 5000 dinara. Čak i na jedan da je izvede opet će potrošiti novac.

Momak sa Ključem će prepoznati nezainteresovanu ili sponzorušu i neće izaći na prvi sastanak, ili će izaći na maksimalno jedan sastanak ukoliko je ne prepozna odmah.

Ukoliko se sastančite sa pogrešnom nekoliko godina to će vas koštati minimum 36000 dinara godišnje. Znači da ako se zabavljate tri godine sa devojkom i raskinete - izgubili ste minimum 108000 dinara. Jedno je vežba za sledeću dok je nešto sasvim drugo 108000 dinara i tri godine života.

Ukoliko oženite pogrešnu, pffffff. Samo razvod će vas koštati bogatstvo. Prisilna prodaja imovine, advokati, sudski troškovi, alimentacija.... Ne želite da računam. Nagrabusili ste totalno finansijski (pošto u ovom članku govorimo o novcu).

Na kraju krajeva to što ste potrošili 2000 dinara na moju knjigu su najbolje potrošenih 2000 dinara u vašem životu.

Ako oni koji su kupili knjigu i još je nisu isplatili, mogu da mi je vrate i vratiću im novac.

Ovo je članak namenjen svima, a posebno onima koji misle da je knjiga skupa. Pa izgubljeno vreme i emocionalne poteškoće nisam ni pomenuo! Emocionalna zaštita je još vrednija od nebačenog novca. Ko voli biti odbačen zbog ponašanja i karaktera - Niko!

Na vašoj sam strani - i finansijski.

Ukoliko želite da postavite pitanje, ili pročitate odgovorena pitanja, to možete uraditi ovde.

Uštedite novac koji bi potrošili na pogrešne devojke uz pomoć mojih knjiga Ključ i Dijamantsko jezgro.

32 коментара :

  1. Uz dužno poštovanje Spartanče, ali koji to sastanak košta recimo 2500?
    Restoran? Bojim se da nema mnogo ljudi para za to na konstantnoj bazi. Takođe trošiti recimo 7000 din mesečno za devojku, plus 7000 za neke kurseve samounapređivanja (ples ,jezici, pozorište, treninzi, ovo-ono) jeste previše za uslove u kojima živimo...takvo nešto može da priušti samo neko ko ima barem 500E platu.

    Takođe, rekao si da je princip da u fazi sastančenja plaća "onaj koji zove" odnosno ti dok se ona ne ponudi pa joj ti saopštiš ovo nepisano pravilo. Kako i ko koliko plaća kasnije, dok ste u vezi?

    ОдговориИзбриши
  2. Nikada mi nije bio kriterijum da pisem bajke. Tako stvari stoje Kule. Zivis u velikom gradu Kule. Pravi, ali pravi sastanak u tvom gradu mogao bi itekako da kosta 2500 dinara. Tu racunam sve (gorivo ili taksi npr). Drugo, nigde nisam rekao koliko jedan sastanak kosta. To zavisi. Rekao sam "dva ili tri sastanka vas recimo kostaju 5000 din". Ako mi je zabavno sa devojkom, ne marim potrositi ni 5000 dinara za jedan zajednicki celodnevni izlet.
    Tacno je to da neko nema, zato sam i napisao raspon. Ako nema minimum, ne moze imati optimalan ljubavni zivot. Ali treba uvek investirati u znanje jer kad tad ce imati bar minimum. Zato se sada skolujes Kule, da ne bi bio svorc u buducnosti.
    Tako je, onaj ko zove placa sastanak. Isto vazi i za vezu. Znace da ako ona zove da ona placa jer je to naucila dok ste se sastancili.

    ОдговориИзбриши
  3. Trece, lep sastanak moze kostati i 500 dinara. Bitno je da razmisljas.

    ОдговориИзбриши
  4. Jeste, ali ako ne viđaš devojku češće od 8 puta mesečno, ispada da svaki sastanak košta 2,5k za tu granicu od 20k. Što je previše. Za naše uslove.

    A kako se dele troškovi beše? Nije valjda da ona ne plaća ništa?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako zivi na 40 km od tebe ta cifra od 20000 je vrlo realna.
      Svako individualno ima svoje uslove i svako individualno stvara svoje uslove.
      Shvati ovaj clanak ovako:
      Izvoditi devojke kosta - ja sam ovde da ne trosite vise nego sto treba da trosite. To je investicija u pravu. Razumes? Investicija, ne sprdnja. Neko ce trositi 500 dinara, neko 5000 dinara. Jel sad jasnije?

      Избриши
    2. Jedva sam čekao da kreneš da pričaš o ovome. Ovo vam samo govori koliko je Spartanac realan i objektivan. Pošto moramo da ulazimo u detalje, hajde da uđemo u detalje. E sad, evo moje sugestije plana za prvih nekoliko sastanaka za momke koji su štedljivi kao ja i koji još uvek nemaju kola (ali mogu da priušte taxi):

      0. Gledajte kako daje broj telefona i šta priča preko istog da ne bi bacali pare na prvi sastanak! - čitajte Ključ da bi znali kako da ovo prepoznate.

      1. Prvi sastanak - idemo na piće: moje + njeno piće = 400 din
      Slušajte šta priča da ne bi bacali pare na drugi sastanak!

      2. Drugi sastanak - idemo na bilijar: sat vremena = 600-1000 din
      Ako pristane na poljubac idemo na treći sastanak.

      3. Treći sastanak: idemo na večeru i drešim kesu = 2500 din max sa sve taksijem

      4. Četvrti sastanak: idemo na kuglanje = 350-700 din preko onih akcija (popusti.rs)

      5. Peti sastanak: možete da smislite nešto bez troškova (samo neka bude originalno)

      6. Šesti sastanak: sad bi već ona trebala da zove i plati.

      Dakle, trebalo bi da potrošite najviše 5000 dinara u prvih mesec dana po mojoj proceni.
      Na održavanje formirane veze treba trošiti više ako je ona super devojka.
      Spartanac, molim te za komentar.

      Избриши
    3. Odlicno.
      Gledaj samo da ona ne vidi da ti iskoriscavas vaucer. Ne zelimo da stekne pogresan utisak kao sto je da ti je vaucer dao ideju, a ne da si ti sam smislio da je vodis na kuglanje.
      Na odrzavanju ce da se vidjate malo vise (dva do tri puta nedeljno) ali ne morate da trosite pare na svakom sastanku. Opet, zavisi od mnogo faktora.
      Kule prikljuci se omladinskim zadrugama ima dosta poslica za dzeparac. Nisu ozbiljne pare ali ce ti pokriti dosta stvari.

      Избриши
  5. Ok, razumem.

    Hoću još nešto da dodam kod ovog posta. Radi se o mom ortaku koji je bio u vezi sa devojkom koja je 9+ i ta veza je trajala oko 7 godina. On je zapostavio studije zato što je stalno radio nešto sa strane da bi imao pare i održavao vezu (išli su u Hrvatsku na letovanje, u Tursku, redovno ju je izvodio i sve tome primereno). U tih poslednjih godinu dana je manje radio jer je spremao neke teške ispite. Izlasci su se smanjili u intenzitetu i održavanje veze je popustilo = njena zaljubljenost pada. Sve je položio i krenuo da traži posao u struci - oćeš u Srbiji brajko, ali malo teže. Njeno poštovanje prema njemu je opalo = dalji pad zaljubljenosti. Ona je u međuvremenu našla dva posla (da,da) a njemu je rekla da se nije ostvario kao čovek i šutnula ga. Kada je počela da se zabavlja sa njim bio je student kao i ona, ali on nju nije ispratio... Bez obzira da li je to fer ili ne (idi na planetu Fer!). Lično poznajem tu devojku i mislim da nije sponzoruša, već je samo htela optimalno održavanje veze. Sve ovo jako duboko ide - ide u samu srž života...

    Spartanac tvoj komentar?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nivo zaljubljenosti nikad ne ide prvi nivo - peti nivo. To je islo prvi nivo, pa drugi, pa treci, pa cetvrti, pa peti, i na kraju ga je ostavila. Nema veze ova prica sa novcem. Treba mi njegov dugacak i iskren post da vidim o cemu se radi. Ali u 95 % slucajeva se radi o postepenom smanjenju nivoa zaljubljenosti usled manjka discipline (discipline cega kad nema znanja odavde).
      Moj covek bi prepoznao u, recimo, osmom mesecu veze da je nivo pao sa drugog na prvi. Video bi gde tacno "crevo otpusta" i to bi zakrpio za dve nedelje. Vratio bi se na prvi nivo. Ukoliko se ponovo spusti na drugi nivo ponovio bi postupak. Moj covek NIKAD ne bi dozvolio da se nivo zaljubljenosti spusti na cetvrti ili peti nivo i to nema veze sa novcem (bar ne onoliko koliko ti mislis). Preporuci mu taj clanak da procita i videces da ce da prepozna pad tokom svoje veze.

      Избриши
    2. Preporučio sam ja njemu tvoj blog, ali neće da ga čita. Samo je bacio pogled i nastavio po starom... I dalje ima fejsbuk itd.
      Pa kažem ja da ona nije sponzoruša, ali valjda je povezano sa lošim održavanjem veze. Možda njena zaljubljenost nikad nije ni bila na prvom nivou - sad kad gledam unazad, mislim da je bio drugi nivo od početka. Ali opet, brate mili, da ona njemu kaže da se nije ostvario kao čovek, to stvarno nije u redu. Mislim, mogla mu je samo reći da ne to nikud ne ide i vozdra. Koji je najbolji način da se vrati na viši nivo zaljubljenosti? Manje sam dostupan? Da utvrdim gde popuštam i da to popravim?

      Избриши
    3. Ni jedan raskid nije lep Marko. Devojke uvek daju drugi, treci, deseti razlog zasto raskidaju, nikad prvi - Odljubila sam se od tebe. Da gleda gde popusta i eventualno se vrati na korak jedan. Da je na petom nivou ponasao bi se ko da sam je ostavio, ili jos bolje, na korak jedan - zovem samo jednom nedeljno, zakazujem sastanke na javnim mestima, nema dodirivanja, nema ulaska, nema poljubca (mada ga uzvracam), nema zvanja i tako to. Otvoreno bi rekao da sam ovo novi ja (za one koji su poceli sa kljucem, a u vezi su), i da sada tako stvari stoje. Rekao bi da cu ispraviti moje greske, ali i da necu tolerisati njene. Ako je dobra u srcu, veza ce se ispraviti. Ako ne, bila je pogresna devojka ili na sestom nivou ili oba.

      Избриши
    4. Анониман25.7.16. 18:20

      Da mu kaze da se nije ostvario kao covek,stvarno nije u redu.Covek se zrtvovao,radio,studirao,ulagao u vezu,ne znam detalje o njihovoj vezi,ali momku sa kojim je bila u vezi celih sedam godina,nije trebala reci tako brutalne stvari.

      Избриши
  6. Анониман28.1.15. 18:05

    SPARTANAC NE MOGU VISE.NE ZNAM GDE GRESIM U PITANJU JEDNE DEVOJKE,ne kulira me fina je prema meni itd ali brate mili nekako mi to ne ide ka vezi,zaljubljen sam u nju jako,ne pokazujem to bas da to ne bi ona iskoriscavala,fin sam i kulturan nisam neki dripac,izasli smo jednom a ona kao da se odaljavala od mene i bezala dal je to strah il sta vec?da nema tu necega zasto bi izlazila sa mnom?znaci ne mogu vise pucam po svim savoovimaa,sve bih dao da budemo zajedno AL NEGEDE UPORNO GRESIM A NE ZNAM GDE!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako bezala? Ti si nasrtao sta? Pa greska covece. Ako ti stojis u mestu, kako moze ona da bezi. Jel si procitao prvi sastanak?

      Избриши
    2. Анониман29.1.15. 20:09

      nisam nasrtao a n istajao u mestu engo joj polako prilazilo,malo je moj drug preterao sa forsiranjem mene ona kaze kada smo blejali zajedno sa drugarom i njegovom devojkom ona ikaze hladno mi je a drugar kaze idi kod njega da te zagreje,njena reakcija na sve to je tj na te provokacije ajde smarate dosadni ste naljuticu se itd

      Избриши
    3. Znaci niste izasli jedan na jedan, tj na sastanak vec grupno (sto je greska). Treba da budes duhovit, a ne navalentan (sto je jos jedna greska). Kad ces da narucis knjigu? Za 10 god? Sta mislis, da ce doci magican dan i vise te zene nece zbunjivati i sve ce biti kristalno jasno i bice nemoguce da se bilo koja ohladi od tebe? Mislis da ce doci taj dan ili da ces morati da radis na tome? Sve su one lude i ne znaju sta hoce, ili ne bas? Sta ti mislis?

      Избриши
    4. Анониман30.1.15. 20:06

      mislim da su sve lude i ne znaju sta oce iskreno....

      Избриши
  7. Анониман5.2.15. 23:28

    Spartanac, daj mi savet, postoji jedna devojka koju ne poznajem licno, ne znam gde zivi, nemamo zajednicke prijatelje, ne znam gde izlazi, ali znam da ima fejsbuk, e sad, kako ja da trazim njoj broj, na osnovu ovih stvari? . . .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikako. Sledeca. Pa jel jedina na svetu prijatelju?

      Избриши
    2. Анониман6.2.15. 17:33

      Nije, ali je lepa, i izgleda posteno, znam da izgled zna da prevari, ali...probao bih sa njom po tvojim pravilima. Ali broj je problem.

      Избриши
    3. Da pratis sva ova pravila, znao bi da je ovo totalno neefikasno i ne bi se ni obazirao na ovakav nacin upoznavanja.

      Избриши
  8. Анониман10.2.15. 11:00

    Znam, shvatio sam. Uglavnom, saznao sam gde zivi, ali s` obzirom na tvoja pravila opet nista ne mogu da uradim, ne mogu da joj pridjem na ulici i da je pitam za broj.

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман30.9.17. 00:32

    Izlazim s jednim dečkom 2 meseca i desilo se par puta da mu kupim cokoladicu ili napravim kolač. On ništa. Kladili smo se u vezi nečega u čokoladu i ja dobijem opkladu,prošlo mesec dana,on je nije kupio, dva puta sam mu u šali rekla i on sve kao jaoo kupiću ti i opet ništa. Nije bitna toliko čokolada,već to da on ne obraća pažnju na sitnice,kao da nema gen za pažnju. Moram reći samo još to da se super slažemo,sve je ostalo u redu, osim toga. Volela bih da znam kako da preokrenem stvar u svoju korist,a da to ne bude raskid?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako je sve ostalo odlicno (ne dobro nego odlicno) i ako smislja sastanke i placa ih, ako ne kasni, ako te postuje, ako ti je zabavno sa njim - Progledaj kroz prste ALI stavi negde u arhivu u mozgu. Ako se ponovi nesto slicno sa integritetom licnosti, onda ces morati da dodas i ovo.

      Избриши
  10. Анониман6.8.18. 04:25

    I sta sad izlazim s devojkom par godina. Bude sve super. Potrosim par hiljada evra i raskinemo, desi se nesto, ima milion stvari koje mogu da upropaste vezu. Sta sam dobio?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман7.8.18. 19:10

      Брате.. Зашто онда и дисати ако ћемо свеједно умријети. Зашто јести, спавати кад можемо умријети у сну? Зашто покретати бизнис кад може пропасти? Пријатељу није ти добро размишљање... А да до тог не би дошло да трошиш пар хиљада евра потроши 35е и купи књиге од њега, па ти се неће дешавати тако нешто. Поздрав
      ~Ученик~

      Избриши
    2. Od "Sve super" do "Raskinemo" postoji mnogo mnogo toga i sve sam to pokrio u knjizi Kljuc. Mada momke koji to ne znaju to deluje kao jedan dogadjaj bez icega izmedju i onda su sokirani. Nisu zene sokantne vec je manjak znanja problem.

      Избриши
  11. Анониман11.3.19. 16:20

    Pozdrav mislim da sam spreman da nadjem devojku ali jednostavno imam problem finansijske prirode, nemam para ,a ni auto a to me mnogo koci i smanjuje samopouzdanje? Moze neki saet kako da resim to? Takodje napisao si da sa 50 e mesecno mogu da odrzvam vezu mozes li mi objasniti kako jer ja mislim da treba puno vise?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zavisi u kom gradu zivis. Ako je grad skup za zivljenje a ti nemas ni dinar, ti imas ozbiljniji problem od devojaka. Tvrdim da ne treba mnogo, ali ne mozes da operises u ovome bez icega. To je realnost.

      Избриши
    2. Анониман12.3.19. 18:35

      Mozes li mi objasniti kako to treba da izgleda? Kako da rasporedim na primer 50e mesecno, a pritom nemam auto da idem po nju? Na sta da trosim pare?

      Избриши
    3. Анониман15.3.19. 15:50

      Pa trošićeš pare valjda na izlazske u grad sa njom. Na primer. odvešćeš je u restoran na večeru, otići ćete nekad za vikend izvan grada u neki drugi grad, nekad na najobičniju kafu u nekom lepšem kafiću sa bogatom ponudom. Moraš da znaš koja su dobra mesta u tvom gradu, i gde bi se njoj prvenstveno dopalo u zavisnosti od toga kakav je tip devojke. Neka više voli žurke, a neka bi radije htela da je odvedeš na neki jednokratni izlet. Nadam se da sam ti pomogao.

      Избриши
    4. Анониман15.3.19. 20:42

      Hvala ti , jesi ali znaci ako vise voli zurke ako bi se gledali 2 puta nedeljno, prvi put je odvedem na veceru ili pice negde u grad, kolace i slicn, drugi put nedeljno na neku zurku i to je to ? Pa tako uvek naravno sa dogovor sa njom da mozda odemo negde i slicno?

      Избриши